Postaje li Meksiko “sigurna treća zemlja”: Šta će Tramp da uradi po pitanju migranata iz Centralne Amerike

0
Foto: Profimedia

Meksiko s nestrpljenjem čeka šta će se dogoditi sa sporazumom o migracijama sa Sjedinjenim Državama koji ističe danas jer nije jasno šta će uraditi američki predsednik Donald Tramp.

Američki državni sekretar Majk Pompeo pohvalio je napredak meksičkih vlasti u naporima da se smanji priliv migranata u SAD, i to za trećinu, ali je dodao da “ima još posla” i da će se konsultovati s Trampom koji je neuobičajeno tajnovit.

“Prema prvim pokazateljima, meksički napori vode smanjenju broja ilegalnih migranata koji pristižu na južnu američku granicu”, naveo je Pompeo. “Što se tiče sledećih aktivnosti, razgovaraću s predsednikom i timovima u Vašingtonu, pa ćemo odlučiti kako ćemo tačno postupiti”, rekao je Pompeo, navodi Rojters.

Dve zemlje postigle su sporazum 7. juna kojim se Meksiko obavezao da učini više u smanjenju migracije iz Centralne Amerike u SAD, a sve da bi izbegli Trampove pretnje da će nametnuti carine. Međutim, SAD su zapretile da će, ukoliko do 22. jula utvrdi da su meksički napori nedovoljni, proglasiti Meksiko “sigurnom, trećom zemljom”. U tom slučaju bi većina tražilaca azila iz Centralne Amerike zatražila azil u Meksiku, a ne u SAD-u.

Meksiko tvrdi da je sprečio pregovore sa SAD-om o tome da bude proglašen “sigurnom trećom zemljom”, što očajnički želi da izbegne.

Meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard rekao je Pompeu da, s obzirom na napredak, nije potrebno pokretati pregovore o sporazumu “sigurne treće zemlje” između Meksika i SAD-a.

U pokušaju da spreči takve razgovore, Meksiko je razmestio oko 21.000 pripadnika Nacionalne garde. kako bi smanjio protok ljudi na američko-meksičkoj granici.