Bivši šef kabineta Donalda Trampa Mark Medouz odlučio je da sarađuje sa odborom Bele kuće formiranim povodom nereda koji su izbili u Kapitolu šestog januara ove godine.

Ovakav razvoj događaja predstavlja veliku opasnost za Donalda Trampa i njegove težnje da nametne svoje viđenje tog događaja.

“Medouz je snimke koje poseduje predao odboru i očekuje se da će se uskoro pojaviti na inicijalnom saslušanju. Formirani odbor očekuje od svih svedoka, uključujući gospodina Medouza, da odboru dostave sve tražene informacije, a koje su u skladu sa zakonskim pravom odbora da ih potražuje”, izjavio je predsedavajući odbora Beni Tompson za CNN.

Medouzov postupak je iznenađenje, imajući u vidu da se ranije ovog meseca nije odazvao sudskom pozivu koji mu je uputio Kongres.

Ne zna se tačno šta je uticalo na Medouza da promeni odluku, no treba imati u vidu da je Ministarstvo pravde podnelo krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg Trampovog savetnika Stiva Benona – istog dana kada se Medouz nije pojavio na saslušanju – zbog odbijanja da sarađuje sa ovim odborom.

Važno je imati u vidu da se Medouzova saradnja proteže samo na dostavljanje dokumenata i pristanak na razgovor. Nije jasno da li će on odgovarati na neka od najvažnijih pitanja koja odbor može imati za njega. Međutim, sama činjenica da je pristao na razgovor pokazuje jačanje odbora, što može samo da znači veći pritisak na Trampa.

Prema nekoliko knjiga koje se bave Trampovim poslednjim danima kao predsesdnika, Medouz je bio značajno umešan u pokušaje osporavanja rezultata predsedničkih izbora iz 2020. godine.

Informacija o Medouzovoj saradnji dolazi u već loše vreme za Trampa. Njegovi advokati morali su da iznose argumente o zaštiti dokumenata koje bivši predsednik poseduje, a koji se tiču upada u Kapitol, pozivajući se na njegove izvršne privilegije.

Kako CNN saznaje, sudije koje se bave ovim slučajem, veoma su skeptične povodom dokaza koji su izneli Trampovi zastupnici.

Medouzov pristanak na saradnju šalje jasnu poruku ostatku Trampovih saradnika da ne pokušavaju da izbegnu pozive koji im mogu stići od strane odbora. Što više ljudi bude voljno da odgovara na pitanja u vezi sa događajem koji uzdrmao SAD na početku ove godine, to će jasnija biti slika o onome što se zaista desilo.

Jedno je sigurno – ta slika ne izgleda nimalo povoljno po Trampa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.