Poslodavci mogu da otpuštaju nevakcinisane radnike u Jermeniji

0
Beta/(AP Photo/Steven Senne, File)

(Beta-AP) – Parlament Jermenije je danas usvojio zakon koji će omogućiti poslodavcima da otpuštaju radnike koji odbiju da pruže dokaz o vakcinaciji protiv korona virusa ili negativan rezultat testa.

Jermenija ima jednu od najnižih stopa vakcinacije u regionu Kavkaza, a novi zakon dolazi nakon avgustovske naredbe ministarstva zdravlja da zaposleni svake dve nedelje moraju poslodavcima da dostavljaju dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test kako ne bi bili kažnjeni.

Vlada je danas navela da poslodavac, kada radnik ne priloži potvrdu o vakcinaciji ili negativan rezultat testa, ima pravo da ga udalji sa radnog mesta, da mu suspenduje platu i da ga otpusti, ako je sa posla iz tog razloga odsustvovao deset radnih dana.

Novi zakon se ne odnosi na predsednika države, premijera, članove parlamenta, ombudsmana, sudije Ustavnog suda i brojne druge zvaničnike.

Jermenija je počela kampanju masovne vakcinacije u aprilu, a vlasti planiraju da vakcinišu 700.000 od 2,9 miliona stanovnika do kraja godine.

Medjutim, do 6. decembra je potpuno vakcinisano bilo 516.989 gradjana.