“Poslednji važan potez Trampove administracije”: Uvode li SAD sankcije Iranu?

0
Profimedia

(Beta) – Državni sekretar SAD Majk Pompeo doputovaće u Izrael 18. novembra, kako se očekuje, jer Vašington planira da u poslednjem trenutku uvede oštrije sankcije Iranu u nastojanju da omete plan nove administracije da ponovo prihvati nuklearni sporazum sa Teheranom, navode izraelski mediji.

Pompeo će verovatno posetiti i druge zemlje u regionu u vreme kada administracija predsednika SAD Donalda Trampa u saradnji s Izraelom i arapskim zemljama u Persijskom zalivu planira da nametne nove sankcije Islamskoj Republici Iranu, navodi izraelski novinski sajt Vala.

Uz to podseća da se o nuklearnom sporazumu pregovoralo kada je novoizbrani predsednik SAD Džo Bajden bio američki potpredsednik, a Barak Obama predsednik.

Pozivajući se na izraelske i arapske izvore sajt Vala javlja da specijalni predstavnik SAD za Iran i Venecuelu Eliot Abrams planira da objavi nove sankcije Iranu svake nedelje od sada pa do 20. januara, kada Bajden preuzima dužnost.

Sankcije bi se navodno odnosile na iranski raketni program, podršku terorističkim organizacijama i kršenja ljudska prava, što bi otežalo Bajdenu da ih povuče.

Abrams se sastao s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu u nedelju i očekuje se da razgovara i sa drugim izraelskim zvaničnicima.

Izrael i zemlje Zaliva veruju da će Bajden brzo ukinuti druge sankcije koje se odnose na iranski nuklerni program, ponovo pokrenuti diplomatske veze sa Teheranom i popustiti pritisak na tu zemlju, između ostalog.

Novim sankcijama bi se održao taj pritisak, sa ciljem da Teheran pristane na kompromis, i onemogućilo da Bajden prihvati ponovo sporazum ako ih ne ukine.

Iran je u međuvremenu apelovao na zemlje Zaliva da prestanu da sarađuju sa Trampovom administracijom i pozvao Bajdena, kako je rekao iranski predsednik Hasan Rohani,  “nadoknadi ranije greške” i vrati SAD nuklearnom sporazumu Teherana i velikih sila iz 2015. godine.

Jedan neimenovani izraelski ministar iz Netanjahuove konzervativne partije Likud pozvao je na dijalog sa novom administracijom kako bi se osiguralo da Bajden  ne prihvati ponovo nuklearni sporazum na osnovu  prethodnih uslova.

Netanjahu je oštro kritikovao taj sporazum tvrdeći da neće sprečiti Iran da i dalje teži razvoju nuklearnog oružja i pozdravio Trampovu odluku da iz njega izađe.