Poslednji pozdrav Jociki, Čajki, inspektoru: “Bio je odličan glumac, večiti optimista i uvek pun života…”

0
Printscreen/YouTube/Rtv Stara Pazova

Poznati pozorišni, filmski i televizijski glumac Tihomir Tika Arsić preminuo je danas u 64. godini posle duge i teške bolesti.

Dete radničke porodice iz Zemuna, gde su se njegovi roditelji doselili Drugog svetskog rata. Voleo je automobile, valjda zato što je njegov otac bio profesionalni vozač i instruktor u auto-školi.

Odličan đak u osnovnoj školi, ponavljač u srednjoj, zbog negativne ocene iz fizičkog. Školu je kasnije završavao vanredno, bez puno interesovanja.

U onoj staroj Jugoslaviji, izabran je među 17 najboljih glumaca na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima nacionalni teatar podseća da je Arsić skrenuo pažnju na sebe 1981. godine kada je u Narodnom pozorištu odigrao ulogu Romea u Šekspirovoj drami – Romeo i Julija, a u režiji Steve Žigona.

“Od 1984. godine postao je stalni član glumačkog ansambla. Uvek je bio veran svom pozorištu, koje je neizmerno voleo i u kome je odigrao više značajnih uloga u klasičnim i savremenim komadima. Svakako najvažnija pozorišna uloga, za koju je i sam govorio da mu je najdraža i najbolja koju je odigrao je Rogožin u Idiotu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Steve Žigona”, navodi se u saopštenju.

Za maestralno tumačenje Rogožina, kolekciji brojih priznanja koje je dobio tokom karijere, Arsić je pridružio i dve najznačajnije nagrade koje je osvojio upravo ulogom “Zlatnog viteza” u Moskvi i Nagradu “Raša Plaović” za najbolje glumačko ostvarenje.

Kada je reč o Arsićevom angažmanu u Narodnom pozorištu, svakako se izdvaja i nastup u kultnoj predstavi “Solunci govore” po tekstu Antonija Ðurića i u režiji Cisane Murusidze.

Veoma zapažene uloge odigrao je i na filmu i televiziji.

Debitovao je u filmu Sinovi Slavoljuba Stefanovića Ravasija 1975. godine, a zatim su usledili upečatljive uloge u filmovima Dečko koji obećava, Igmanski marš , Veliki transport , Pejzaži u magli, Lager Niš, Balkan ekspres, Boj na Kosovu…

U Bulajićevom Velikom transportu, Arsić je glumio Ciganina Jociku, a kako je jednom prilikom ispričao, pripreme za tu ulogu trajale su nekoliko meseci. Dvadesetak dana je proveo u čergi, kod ciganskog kneza i kneginje, kako bi savladao jezik i običaje.

Poslednji put publika ga je gledala u serijama “Urgentni centar” i “Ubice mog oca”.

Arsić se u javnosti pojavio sredinom septembra recitovao pesmu u okviru svečane promocije najmlađih oficira, vidno mršaviji. Tih dana je u intervjuu za Blic da mu je zdravlje narušeno i da se već dve godine bori protiv kancera. Istakao je da mu nedostaje gluma.

“Mnogo mi nedostaje gluma pogotovo sad kad shvatim da nemam mnogo vremena. Očekujem krajem meseca da se možda vratim u svoje matično Narodno pozorište i ponovo odigram predstavu, ukoliko sve bude kako treba”, rekao je tada Arsić.

Njegove kolege su se oprostile od velikog glumca. Gorica Popović je istakla da je Tika “bio optimista i pun energije”.

“Izgubila sam dragog kuma. Bila sam mu svedok na venčanju sa Biljom Krstić. Bio je odličan glumac koji nije dovoljno igrao. Možda je i sam kriv za to. Strašno mi je žao”, rekla je Popović.

Za sobom ostavio ćerke Milicu, Lenku i Veru, sina Arsenija i unuku Nou.

Komemoracija Tihomiru Arsiću biće održana kada se za to steknu epidemiološki uslovi.