U poslednjem intervjuu koji je Pekić dao nekoliko meseci pred smrt, pisac Božo Koprivica na početku konstatuje: „Borislav (Pekić). Vaše ime može se podeliti na dva imena: Boris + Lav. Lav rođen u znaku Vodolije (4. februar). Određuje li ime na neki način sudbinu čoveka? Koja je Vaša zvezda? Verujete li u astrološki znak, u božansku numerologiju, u vavilonsku tombolu?“

Pekić nije krio da je iznenađen ovim pitanjem, i to jako prijatno. Niko ga to nije pitao, a dao je mnogo intervjua, voleo je to da radi i umeo je. Ti njegovi intervjui su zapravo jedna posebna književna forma. (Većina je objavljena u knjizi „Zlatno doba dijaloga“, na 514 strana, izdavač Službeni glasnik.)

Priznao je Božu Koprivici da se bojao tog razgovora, a odmah je i objasnio zašto. „Prvi je razlog strah od definitivnosti koju pretpostavlja ispovest, pod uslovom, naravno, da je iskrena. Pre nje živite, bez obzira kako, bar mirno…

***

I ima u tom poslednjem Pekićevom intervjuu priče o jednom kovčegu koji je pronašao na mansardi, koji je presudno uticao na Pekićevu karijeru, o Bibliji koju je znao naizust, o humoru u literaturi, o bolesti, o sudbini zabranjenih pisaca Slobodana Jovanovića, Svetislava Stefanovića, Stanislava Krakova… Ima svega, ali ima jedan momenat koji se u intervjuima „ne prašta“, kada je pitanje znatno duže od odgovora. U ovom slučaju, baš ima smisla.

U Vašoj hijerarhiji prijateljstvo je na samom vrhu, Danilo Kiš Vam je posvetio sjajnu novelu „Krmača koja proždire svoj okot“. Vas je spajao antikomunizam. Naravno, ne samo to: slično poreklo, dobrovoljno izgnanstvo kao najbolniji i najvredniji deo vaše sudbine. „Sad nas ništa ne deli. Tek nešto vremena, koje ionako ne postoji“ – rekli ste povodom njegove smrti. Vaš je dijalog samo na trenutak prekinut. Posvetili ste mu roman „Kako upokojiti vampira“. Šta ćete prvo reći Kišu kad nastavite razgovor?

  • Reći ću mu: „Ipak je vredelo, prijatelju.“

***

I tri i po meseca kasnije Borislav Pekić je to mogao da kaže Danilu Kišu.

Impozantna književna karijera završila se kada su mu lekari, u 62. godini, rekli da mu je ostalo još šest meseci. Samo je odmahnuo rukom. Prognoza nije bila tačna – ostalo mu je još samo mesec dana. Poslednje tri nedelje je ćutao, nije hteo da priča ni o bolesti, ni o bilo čemu, samo je gledao filmove, naročito kaubojske.

***

Iz knjige Aleksandra Đuričića „Borislav Pekić: Pisac i prorok“ koja se dobija na poklon uz Nedeljnik od četvrtka 1. jula.

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednim brojevima očekuju vas ekskluzivne knjige o Milošu Crnjanskom, Isidori Sekulić, Zoranu Đinđiću, Dobrici Ćosiću…

U jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.