Svetski samit o klimi „COP26“ u Glazgovu ulazi u svoj poslednji dan, usred sve većeg straha da cilj ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa verovatno neće biti ispunjen. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš otvoreno je rekao novinskoj agenciji Asošiejted pres da je cilj bio „održavanje života“. Naglasio je da se verovatno neće dogoditi da vlade daju obećanja potrebna za dovoljno smanjenje emisije CO2, preneo je BBC.

Ranije je predsednik „COP26“ Alok Šarma upozorio da ističe vreme za sklapanje sporazuma pre nego što se samit završi. Naučnici kažu da će ograničavanje porasta globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa pomoći čovečanstvu da izbegne najgore klimatske uticaje, na temperaturu u odnosu na predindustrijske nivoe.

U Parizu 2015. godine, svetski lideri su se obavezali da će pokušati da zagrevanja na temperaturi od 1,5 do 2 stepena Celzijusa kroz značajno smanjenje emisije gasova staklene bašte. Najnovije projekcije predviđaju protest od 2,7 stepeni Celzijusovih.

Gutereš je upozorio da su obećanja o smanjenju emisija besmislena dok vlade nastavljaju da ulažu u fosilna goriva.

„Obećanja su prazna kada industrija fosilnih goriva i dalje prima trilione subvencija“, rekao je on.

On je dosadašnje najave u Glazgovu nazvao „daleko od dovoljnog“, dodajući: „Znamo šta mora da se uradi“. Ali je dodao da nada ostaje „do poslednjeg trenutka“.

U međuvremenu, Šarma je pozvao pregovarače da pronađu rešenja za teška pitanja pre zvaničnog zatvaranja samita zakazanog za 18.00 časova po lokalnom vremenu.

„Još uvek je moguće da stignemo do cilja“, rekao je Šarma.

Takođe je naglasio da je potrebno više rada na članu 6, koji se odnosi na tržišta ugljenika i na to kako zemlje balansiraju upotrebu fosilnih goriva. Meri Robinson, bivša irska predsednica i šefica grupe visokih političkih lidera za klimu, optužila je neke od najvećih svetskih emitera ugljenika da sabotiraju bilo kakve pokušaje da se obezbedi ambiciozniji akcioni plan na „COP26“.

Ona je za AP istakla da Rusija i Saudijska Arabija „snažno guraju“ da blokiraju svako pominjanje u konačnom dogovoru iz Glazgova o radu na postepenom ukidanju uglja ili smanjenju vladinih subvencija za fosilna goriva.

Podsetimo, „COP26“ je najveća konferencija o klimatskim promenama od značajnih pariskih pregovora. Od skoro 200 zemalja traže konkretni planovi za smanjenje emisije gasova staklene bašte – koji izazivaju globalno zagrevanje – do 2030. godine.

U četvrtak je mala grupa zemalja najavila savez za postepeno ukidanje proizvodnje nafte i gasa. Predvođeni Danskom i Kostarikom, Alijansa bez nafte i gasa takođe uključuje i Francusku, Vels i Irsku…

Aktivisti i političari su oprezno pozdravili iznenađujuću zajedničku izjavu Sjedinjenih Država i Kine da će pokušati da sprovedu da zagrevanje bude ograničeno na 1,5C – ali aktivisti kažu da obe zemlje moraju da preduzmu mnogo konkretnije mere.

U međuvremenu, predstavnici Gane, Etiopije, Bangladeša i Tuvalua održali su konferenciju za štampu tvrdeći da SAD blokiraju napredak na „COP26“. Kažu da SAD odbacuju zabrinutost najsiromašnijih i najugroženijih zemalja u vezi sa klimatskim finansiranjem.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.