Posledice pandemije: Pad turizma najveći u Grčkoj, a najmanji u Holandiji

0
EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

(Beta) – Turizam je tokom leta pokazao prve znake oporavka od početka pandemije, naročito kada se radi o broju noćenja u turističkim smeštajnim objektima u EU, ali je i dalje osetan pad u odnosu na rezultate iz 2019, pokazuju podaci Eurostata koje je objavio list “Danas”.

U avgustu ove godine je u EU zabeležen pad broja noćenja turista od 20 odsto u poredjenju sa avgustom 2019, dok je avgusta prošle godine pad u odnosu na godinu ranije bio 30 odsto.

Znaci oporavka primećeni su, kako navodi Eurostat i u julu gde je pad ove godine u odnosu na 2019. bio 29 odsto, a 40 odsto prošle u odnosu na godinu pre pandemije.

Najveći pad noćenja zabeležen je u aprilu kada je bilo za 81 odsto noćenja manje u odnosu na april 2019. godine. Medjutim, u aprilu 2020. zabeležen je pad od 95 odsto u poredjenju sa aprilom 2019. godine.

Tokom tri letnja meseca, od juna do avgusta ove godine, u turističkom smeštaju u EU ostvareno je 856 miliona noćenja, što je pad od 31 odsto u poredjenju sa letom pre kovida.

Broj noćenja u turističkim smeštajnim objektima opao je u svim zemljama članicama EU u periodu od jula do avgusta 2021. u poredjenju sa 2019. i to u rasponu od 48 odsto, koliko je bilo u Grčkoj, do pet odsto u Holandiji.

Pad je bio veći od 25 odsto u 10 od 24 države, za koliko je Eurostat prikupio podatke.

U poredjenju sa 2020, broj noćenja u turističkim smeštajnim objektima u istom periodu porastao je u skoro svim državama članicama. Samo Letonija je zabeležila pad i to od 16 odsto.

Od juna do avgusta ove godine, pad broja noćenja u turističkom smeštaju bio je veći kada se radi o stranim gostima, 54 odsto manje u odnosu na isti period 2019, dok je taj pad kod domaćih turista bio 10 odsto.