Posledice jednog non pejpera: Svi bi hteli svoju stranicu, ili kako će izgledati granice na Balkanu?

0
Joe Klamar / AFP / Profimedia

Balkanom trenutno preovladava, neko je to jednom lepo primetio, apsurdni manjinski kompleks koji na sve strane generiše osećaj ugroženosti. Srbi u Bosni i Hercegovini imaju osećaj ugroženosti od većinskih Bošnjaka, Hrvati unutar Federacije BiH imaju osećaj ugroženosti od većinskih Bošnjaka, a Bošnjaci kao narod imaju isti taj manjinski kompleks i osećaj ugroženosti od brojnijih Srba i Hrvata kojima su okruženi ovde na Balkanu. Slično je i sa Srbima na Kosovu u odnosu na kosovske Albance i Albance kao naciju koji su malobrojniji u odnosu na Srbe, a uz to i okruženi mnogobrojnijim pravoslavnim narodima. Jedino, i to je neko lepo primetio, Crnogorci kojih zaista ima najmanje ne osećaju se ugroženo, ali to je već za neku drugu temu i viceve.

Da li je onda previše optimistično očekivati normalan “suživot jednih uz druge” sa toliko osećaja ugroženosti?

Briselski “non-pejper” o preuređenju država bivše Jugoslavije (i Albanije) koji je ponovo zapalio Balkan svakako nije dao odgovor na to pitanje, ali jeste – iako nepotpisan, iako nema nikakvu političku težinu – očigledno jeste pogodio akutna pitanja. Jer, nešto sigurno nije u redu na Balkanu i ove države koje su nastale raspadom Jugoslavije sigurno nisu baš neki primer stabilnosti, niti su previše sigurne u svoju državnost, čim je jedan nepotpisani “non paper” mogao da unese toliko nemira i strahove “novih ratova” – na celom prostoru od Đevđelije do Triglava, podno koga je, sva je prilika, ovaj tekst bio i napisan, što celoj priči daje potpuno drugačiju notu.

I da, sve to se pre svega odnosi na Bosnu i Hercegovinu, čija se državnost u postojećem obliku zasniva na papiru potpisanom u Dejtonu – a kako je poznata ta bizarna istina da je original “bosanskog ustava” izgubljen, pa kad ni taj jedan papir koji bi mogao da garantuje njen opstanak nije mogao da bude sačuvan, onda nije čudo što su se mnogi uplašili da bi državu mogao da ugrozi i tekst koji “i nije papir”.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 22. aprila

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Povodom Dana planete Zemlje, svi čitaoci na poklon dobijaju dodatak “Energija danas”