Posledice jedne žurke u Dauning stritu 10 tokom lokdauna: “Ako je Džonson lagao poslanike, njegova ostavka se podrazumeva”; “Izvinjavam se zbog greške koju sam načinio…”

1
EPA-EFE/ANDY RAIN

Britanski premijer Boris Džonson se suočava sa intenzivnim pritiskom visokopozicioniranih konzervativaca da javno prizna da je prisustvovao zabavi u bašti u Dauning stritu br. 10 u kojoj nisu poštovana kovid pravila, piše Gardijan.

Bivši poslanik konzervativaca Dominik Griv sugerisao je da bi premijer trebalo da podnese ostavku. U međuvremenu, Džonson se izvinio zbog greške koju je načinio, ali je dodao da “tehnički nije prekršio pravila”, jer je reč o radnom okupljanju.

Bivši generalni tužilac, dugogodišnji kritičar Borisa Džonsona, kaže da je Džonson “u prošlosti je govorio da nema žurki i da je obmanuo poslanike”.

„Ako pogleda sopstveni ministarski kodeks, koji je sam ponovo izdao kada je postao premijer 2019. godine – sa prologom, koji je napisao, a koji je 100 odsto podržao sadržaj – on kaže da ministar koji svesno obmanjuje Donji dom mora da podnese ostavku”, rekao je Griv, a piše BBC.

Griv ovo opisuje kao „presudni trenutak“, u kojem bi parlament i Konzervativna stranka mogli „da se zalažu za parlamentarni princip da ministri ne obmanjuju parlament“, iili da pokažu da su „spremni da tolerišu premijera koji je nepošteni šarlatan“.

On dodaje da su Džonsonovo „ponašanje i reputacija toliko loši da imaju negativan uticaj na naše međunarodne odnose”.

Kao zagovornik ostanka u Evropskoj uniji, Griv je izbačen iz Konzervativne stranke 2019. nakon što je podržao nacrt zakona kojim pokušava da se zaustavi Bregzit bez dogovora.

Tokom žestoke debate u donjem domu britanskog parlamenta, zamenik lidera laburista Angela Rajner je istakla da premijer “može da beži, ali da se ne može sakriti” od istrage o okupljanju u maju 2020. godine, navodi BBC.

Deo konzervativnih poslanika otvoreno je izrazio bes zbog skupa “donesi sopstveno piće” za maksimum 40 ljudi koji je održan 20. maja 2020, nakon što se ta informacija pojavila u “procurelom” mejlu.

Džonson je odbio da kaže da li su on i njegova tadašnja verenica Keri Sajmonds prisustvovali događaju. Martin Rejnolds, Džonsonov glavni privatni sekretar, pozvao je tada stotinak zaposlenih u Dauning stritu 10 da “iskoriste lepo vreme na najbolji način”.

https://www.nstore.rs/product/digitalno-nova-godina-6999-dinara/

1 KOMENTAR

Comments are closed.