Posle Vučića u Briselu i Kurti, prvi put od stupanja na dužnost

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti susretom sa premijerom Belgije Aleksanderom De Kroom danas će početi zvanične sastanke u Briselu, na svom prvom putovanju od stupanja na tu dužnost.

Sa Kurtijem su u Briselu i prvi zamenik premijera Besnik Bislimi i ministarka inostranih poslova Kosova Donika Gervala-Švarc.

Kurti će imati sastanke sa komesarima EU u oblastima koje pokrivaju sektore za koje Evropska komisija (EK) smatra da su važni i za Kosovo.

Kako je najavljeno, Kurti će se danas sastati sa evropskim komesarom za poljoprivredu Janušom Vojčehovskim, komesarom za pravosuđe Didijeom Rejndersom, komesarkom za energetiku Kadri Simson i izvršnim potpredsednikom EK za ekonomiju Valdisom Dombrovskisom.

Kurti bi tokom dana trebalo da se sastane i sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem.

Za sutra su najavljeni sastanci sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom.

Kurti je juče, uoči puta za Brisel, imao onlajn sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Tokom posete Briselu, Kurti će se sastati i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Očekuje se da će na sastancima pažnja biti posvećena temi vakcinacije protiv korona virusa, gde Kosovo do sada ima problem i gde EU planira da pomogne, kao i pripremama za nastavak dijaloga Kosova i Srbije.

Kurti će danas večerati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Zvaničnici EU su početkom sedmice razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o nastavku dijaloga, a Borel je izrazio nadu da bi 11. maj mogao da bude eventualni datum sastanka Kurti-Vučić.

Vlada Kosova je negirala da je taj datum dogovoren, dok je u EU rečeno da je u pitanju samo mogući termin i da se “radi na određivanju datuma sastanka”.