Posle sastanaka sa Borisom Džonsonom i Liz Tras kraljica Elizabeta dobila savet lekara da otkaže sastanke

0
EPA-EFE/NEIL HALL

(Beta-AFP) – Britanska kraljica Elizabeta Druga otkazala je jedan današnji sastanak pošto su joj lekari savetovali da se odmori, objavila je Bakingemska palata. 

Kraljica je juče u dvorcu Balmoral u Škotskoj odvojeno primila odlazećeg premijera Borisa Džonsona koji joj je predao ostavku i zvanično je za novu premijerku imenovala novu šeficu Konzervativne stranke Liz Tras. 

“Posle jučerašnjeg punog dana njeno veličanstvo je prihvatilo savet svojih lekara da se odmori”, rekao je portparol Palate. Sastanak koji je trebalo da se održi uveče i virtuelno će biti naknadno organizovan, naveo je taj izvor.

Slike juče pokazale su 96-ogodišnju kraljicu nasmejanu i naslonjenu na štap kako se rukuje sa novom premijerkom, koja je postala 15. šef vlade u toku kraljicinih 70 godina vladanja.

Kraljica ima teškoće sa kretanjem i prvi put je u svojoj vladavini primila novog premijera u dvorcu Balmoral umesto u Bakingemskoj palati u Londonu.

Sastanak koji je danas odložen je Privatni savet, kraljevsko savetodavno telo kome mogu da prisustvuje stotine ljudi uključujući političke i verske vodje. Tokom tog Saveta Liz Tras kao i novi ministri trebalo je da polože zakletvu i trebalo je da budu imenovani za privatne savetnike ako nisu ranije bili imenovani.

Od kada je provela noć u bolnici pre gotovo godinu dana za preglede koji nisu precizirani, kraljica čije zdravlje slabi se sve redje pojavljuje u javnosti.

Ona delegira sve veći deo funkcija svom sinu Čarlsu, koji je u maju prvi put održao govor kraljice u Parlamentu, jednu od važnih ustavnih funkcija suverena.

Početkom juna Britanci su tokom četiri dana proslavili 70 godina vladavine kraljice Elizabete Druge, najstarijeg monarha na dužnosti na svetu. Ona je bila skoro potpuno odsutna sa tog platinastog jubileja, pokazala se dva puta kratko na balkonu Bakingemske palate pred desetinama hiljada ljudi.

Nekoliko nedelja kasnije ona se pojavila više puta u javnosti u Škotskoj, bila je nasmejana i nosila štap tokom defilea oružanih snaga u Edinburgu krajem juna.