Posle otpuštanja u Crnoj Gori jedna promena: Ostavka predsednice Vrhovnog suda

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica podnela je danas ostavku.

To je njen treći mandat na toj funkciji.

Njen izbor je problematizovao deo stručne javnosti smatrajući da je protivustavno da bude birana treći put. To je konstatovano i u poslednjem izveštaju EU.

“Kao što sam se u dosadašnjoj karijeri iskreno, profesionalno i odgovorno odnosila prema svakom otvorenom pitanju, pružam poslednji doprinos i lični pečat rešavanju pitanja izbora predsednika Vrhovnog suda. Iz tih razloga, postupajući u skladu sa članom 106 Zakona o Sudskom savetu i sudijama, tražim da mi prestane funkcija sudije i predsednika Vrhovnog suda Crne Gore”, saopštila je nakon Opšte sednice Vrhovnog suda, predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica.

Ona je ‚ rekla da  je smatrala da je sudski sistem, tokom vršenja prethodnog mandata već izgrađen.

“Vrednosti, kojima sam se rukovodila kada sam prethodne godine podnela prijavu na javni oglas za predsednika Vrhovnog suda Crne Gore bile su usmerene na nastavak i unapređenje nezavisnosti, samostalnosti, odgovornosti, kvaliteta, efikasnosti i transparentnosti rada sudstva. Smatrala sam da je sudski sistem, tokom vršenja prethodnog mandata već izgrađen, te da ne postoji koncentracija moći predsednika suda, imajući u vidu njegove nadležnosti koje su važećim Zakonom o Sudskom savetu i sudijama propisane. Sklona sam i dalje tom mišljenju”, saopštila je Medenica.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500