Posle ostavke Džonsona EU saopštila da će nastaviti da traži rešenja za Severnu Irsku

0
EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

(Beta-AFP) – Najavjen odlazak britanskog premijera Borisa Džonsona ne menja odlučnost  EU da traga za rešenjima spora oko carniskih post-Bregzit odredbi u Severnoj Irskoj, saopštila je danas Evropska komisija. 

Upitan neposredno pre Džonsonove zvanične objave o ostavci na čelu konzervativne stranke i ostanka dok se ne izabere njegov naslednik, porparol EK Danjel Feri rekao je da politički dogadjaji neće promeniti stav EU prema protokolu, radu sa britanskim vlastima i Severnoj Irskoj.

“Naš stav je traganje za rešenjima u odnosu na sprovodjenje protokola, i to je sve, to se neće promeniti”, dodao je on.

On je rekao da postupak zbog kršenja severnoirskog protokola pokrenut protiv Londona u septembru 2021, i dalje traje. 

Britanski premijer Boris Džonson podneo je ostavku danas, navodeći da je to bila “jasna volja” njegove Konzervativne stranke.

Severnoirski protokol dogovoren je izmedju Londona i Brisela u okviru njihovog ugovora o razlazu da odgovori na osetljivo pitanje granice izmedju Severne Irske, koja je deo Velike Britanije, i Republike Irske, članice EU.

Zamišljen je da ispuni dupli cilj, da zaštiti celovitost jedinstvenog evropskog tržišta i da izbegne kopnenu granicu koja bi mogla da naruši mir postignut 1998. godine.

Da bi to rešila Džonsonova vlada je prihvatila da Severna Irska de fakto ostane unutar evropskog tržišta uspostavljajući carinsku granicu u Irskom moru sa kontrolama i carniskim formalnostima.

Ta situacija komplikuje snabdevanje, ne dopada se unionističkoj zajednici koja smatra da je mesto provincije Severne Irske unutar Velike Britanije ugroženo, i glavna njihova partija DUP parališe nekoliko meseci formiranje lokalne vlade.

Britanski poslanici su krajem juna usvojili u prvom čitanju unilateralnu reviziju tog protokola, što je EU ocenila kao ilegalno i najavila novo delovanje koje bi moglo da dovede do finansijskih sankcija.