Posle jednogodišnje istrage objavljen izveštaj o pogibiji Kobija Brajanta: “Pilot nije postupio po pravilima…”

0
Foto: Profimedia

Vest o pogibiji legendarnog košarkaša Kobija Brajanta, njegove ćerke Đine i još sedam putnika, početkom godine potresla je svet, a od šoka koji je ta vest izazvala potpuno je zanemaren uzrok pogibije.

Zvaničan izveštaj federalnih vlasti, napisan na više od 600 strana, objavljen je danas.

U izveštaju je potvrđeno da helikopter koji se srušio nije imao tehničke probleme i da je greška potekla od čoveka.

Naime, pilot Ari Zobajan, koji je inače bio prijatelj Kobija Brajanta i dugogodišnji vozač njegove porodice, bio je dezorijentisan, kaže izveštaj.

On nije postupio po pravilima jer je pilotima zabranjeno da izlažu sebe i druge lošim vremenskim uslovima, pa je prema izveštaju, trebalo da se vrati i da sleti na mesto predviđeno za to koje je bilo na svega minut leta od tragedije.

Dokaz da je Zobajan bio dezorijentisan jeste činjenica da je on prijavio kako želi da podigne helikopter iznad oblaka, a ustvari je vozio ka tlu u koje je udario.

Stručnjaci i svedoci su uvereni, a njihove reči prenosi i Njujork tajms, da je Zobajan tako postupio verujući da je to samo jedna od brojnih situacija koje je imao kao pilot porodice Brajant, a Kobi je s obzirom na dugu saradnju imao poverenja da će se sve rešiti.

U padu helikoptera poginulo je ukupno devet osoba.