Posle i pre izbora; Zdravko Ponoš otvoreno o svemu; Bogdan Diklić o Partizanu i Istanbulu: O čemu ćete, uz novi Nedeljnik, danas pričati

0
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Ako je u prošli četvrtak, kada se prethodni broj Nedeljnika našao na kioscima, bilo mnogo nepoznanica na postizbornoj političkoj sceni Srbije, sada ih je – kakva autohtona odlika ovdašnje politike! – još više. Zato smo, malo da objasnimo sebi, a malo čitaocima, prionuli na posao, pa je i primerak pred vama bremenit analizama, poverljivim i proverljivim informacijama i predviđanjima glede onoga što će se dešavati u narednih nekoliko sedmica i meseci, ne samo kada je reč o unutrašnjim prilikama.

No poslastica, i to ne samo za navijače crno-belih, jeste podsećanje na uspeh iz Istanbula, pre ravno trideset godina, kada je KK Partizan osvojio Evropu, u nečemu što se, sve i da hoćemo, ne može ponoviti…

Da li bi bilo mnogo da i na ostalim poljima tražimo više uspeha „against all odds”, kako bi rekli Amerikanci, a manje izgubljenih bitaka koje su izgledale tako lake?

Pogledajte šta vas sve čeka u novom broju Nedeljnika i naslovne strane današnje štampe

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

POSLE I PRE IZBORA – Potencijalni savez Vučića i Đilasa pre bi mogao zaličiti na ulazak Vuka Draškovića u saveznu vladu Momira Bulatovića sa boljim geopolitičkim ishodom eventualno. Zgroženost dela opozicije i samom najavom sastanka Vučića i Đilasa podseća na šok u opoziciji nakon susreta Slobodana Miloševića i Vuka Draškovića. Velika analiza Zorana Panovića u novom Nedeljniku.

LALIĆ – Najavom drugokrunisanja u Vili “Zlatni breg”, vikendici kneza Miloša u Smederevu, Vučić jasno pokazuje da mu je želja da posle Aleksandra postane Miloš. Nema više posrednika između Vođe i naroda. U tome mu je pomogao i Đilas, gospodin Dragan, ne drug Milovan, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

SMAJLOVIĆ – Region bi da podseti Zapad da i na Balkanu postoji država koja sanja o osveti susedima, zarobljena u mitu o davnoj veličini, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom broju Nedeljnika.

AMBASADORI – “Brutalno uništavanje varoši i gradova je dovelo do toga da nekada gusto naseljene oblasti sada izgledaju sablasno, kao površina Meseca. Bolnice, škole, bogomolje, prostori za rad i zabavu, prodavnice i domovi pretvoreni su u ruševine…” O ratu u Ukrajini u zajedničkom tekstu za Nedeljnik pišu ambasadori Kanade, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva.

PONOŠ – Neki mi kažu da nije trebalo da se izjašnjavam o Mladiću, Srebrenici, gej pravima, ja mislim da je trebalo. Nijedno pitanje nisam ostavio neodgovoreno i da sam tako stekao taj imidž čoveka koji priča ono što misli. Nekome se svidelo, nekome nije. Nemam sebi nešto ozbiljno da zamerim, ispričao je u velikom postizbornom intervjuu “drugoplasirani” predsednički kandidat.

ISTANBUL – Prošlo je 30 godina od Partizanovog čuda, kada je trojkom Aleksandra Đorđevića u istanbulskoj dvorani Abdi Ipekči, mladi crno-beli tim pobedio Huventud i postao šampion Evrope. Tim se uspehom mere prethodne tri decenije srpske klupske košarke i taj je rezultat na pijedestal postavio novu generaciju igrača i jednog trenera koji će odvojeno i zajedno promeniti sudbinu evropske košarke. Međutim, ta je titula evropskog šampiona bila samo vrh ledenog brega, sastavni deo mozaika posebnosti koji bi trebalo razumeti da bi se razumeo i Partizan. Veliki dosije u novcom Nedeljniku.

DIKLIĆ – “Da se ja kao glumac vežem za nešto što drugi smatraju urbanim fenomenom, to nije bila moja odrednica. Ja sam se, sa tim emocionalnim nabojem da volim Partizan i sa tim kapacitetom postojeće povezanosti sa evropskim prvakom, vezao za ljude. Za prijatelje…”, ispričao je legendarni Bogdan Diklić za novi Nedeljnik.