“Posle dvadeset godina od pada Miloševića, Srbija i dalje pred ista dva problema…”

0
Foto: Nedeljnik

(Beta) – Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović rekao je danas da se nakon dvadeset godina od predsedničkih izbora i promena kojima je otvoren put demokratizacije zemlje, Srbija nalazi pred dva ista problema: da se u potpunosti ustroji kao demokratska pravna država i da reši pitanje Kosova, uz očuvanje svog teritorijalnog integriteta.

Prema njegovim rečima jedno iskustvo poslednjih dvadeset godina nas uči da se demokratske institucije teško i sporo grade, a lako i brzo urušavaju.

“Drugo iskustvo jasno upozorava da tzv. medjunarodnu zajednicu, preciznije EU i SAD, ni malo ne interesuje karakter unutrašnjeg uređenja Srbije i kvalitet života građana, već prvenstveno ostvarivanje njenih geostrateških interesa vezanih za Kosovo”, ocenio je Jovanović. 

Naveo je da je od najvećeg značaja da se u Srbiji uspostavi otvoren politički dijalog i da se teži postizanju kompromisa o najvažnijim pitanjima od kojih zavisi ustrojstvo države, njena spoljna politika, ekonomski razvoj i stabilnost, imajući neprestano u vidu da nacionalno i demokratsko pitanje mora biti uporedo poštovano i negovano.