“Poslao mi je vozom tekst pesme kucan na pisaćoj mašini…”: Ana Stanić o Arsenu Dediću

1
Foto: Nikola Pešić

Izašao je tvoj novi maksi singl sa tri nove pesme. Šta tebe posle svih ovih godina tera da istrajavaš u produkciji, menjanju stilova, održavanju nivoa u pop muzici?

Tera me potreba i rešenost da stvaram muziku na neki iskren, beskompromisan i maltene utopijski način, ne obazirući se mnogo oko sebe i sledeći prvenstveno svoju strast.

To što radiš poslednjih 20 godina je jedan savršeni pop mejnstrim. Da li ti je žao što je sada najgora situacija baš u nečem što je muzički mejnstrim u ovoj zemlji, umesto da ti i tebi slični postavljaju standard u ovom žanru?

Kada sam počinjala, delovalo je da ću sa gitarskim zvukom biti andergraund, a ispalo je da sam odmah postala mejnstrim. Sada, iako sam već pozicionirana kao mejnstrim, mnogo sam više alternativa u odnosu na ostatak “pop” scene. Ja se vodim istim principima sve ove godine, ali situacija je iz godine u godinu sve gora za ovu vrstu muzike i potrebno je mnogo kreativnosti da bi se ikako nametnuo u javnosti sa ovim što ja radim.

Ko je kriv za tu situaciju?

Takav je trenutak nažalost, sad neki iz bunta slušaju narodnjake, kao što su nekada naši roditelji slušali rokenrol. U svetu je slično, neviđene gluposti imaju najviše pregleda na Jutjubu, ali dobro, to je šira priča, digitalizaciju su prvu prigrlili klinci, pa se tu sad postavljaju neki nelogični iznenađujući rekordi. Naravno, krivi su i naši mediji, pa formatiranje radio-stanica gde teško upada nešto što nije već prepoznatljivo i ukalupljeno. Ima mnogo razloga, ali opet, postoji ogroman broj ljudi kojima je toga dosta i koji su željni kvalitetne domaće muzike.

Pevaš jedan tekst Arsena Dedića, nastupila si i na koncertu posvećenom njemu. Kako ti pamtiš Arsena i kako je došlo do vaše saradnje pre nekoliko godina?

Do saradnje je došlo idejom mog menadžera i mojim pozivom upućenim Arsenu. Imala sam toliku tremu pre tog razgovora. Na moje oduševljenje, dopala mu se moja pesma i pristao je da uradi na nju tekst, koji mi je posle nekog vremena poslao otkucan na pisaćoj mašini, vozom iz Zagreba. Posle smo se još dva puta videli u Zagrebu i oba susreta su protekla sa malo pričanja o pesmi, a mnogo njegove neverovatne duhovitosti od koje sam bila kao omamljena, pa sam se pitala kakav sam utisak ostavila kao sagovornik. Velika mi je čast što me je Matija Dedić zvao da otpevam dve pesme na koncertu posvećenom Arsenu u Sava centru i to je bilo jedno specijalno veče.

Diplomirala si filmsku i TV produkciju, a da li gledaš strane TV serije?

Jako volim strane serije, neke fanatično pratim i nerviram se kad se završe. Super mi je taj trend tako dobrih serija sa fenomenalno napisanim likovima, vrhunskom produkcijom, fenomenalnom pričom. Drago mi je što polako kreće taj trend i sa domaćim serijama.

1 KOMENTAR

  1. Slusala sam koncert ,omaz Arsenu Dedicu u Sava centru na kome je Ana Stanic pevala dve pesme.Nikada nisam volela da je slusam i moram priznati da je jednu pesmu otpevala odlicno,ali drugu uzasno sa mnogo falsiranja.Vidi se da ima talenta,ali ne onog duboko usadjenog,pa bi bilo bolje da je ispostovala i Arsena i publiku ozbiljno se pripremivsi za taj koncert.Nekad neosnovano samopouzdanje skodi.

Comments are closed.