(Beta) – Poslanici Skupštine Srbije izabrali su nove članove Republičke izborne komisije (RIK), čime su ispunili deo dogovora u međustranačkom dijalogu

Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da je to dogovoreno kako bi se omogućilo da van standardnog sastava RIK-a u radu te komisije učestvuju i vanparlamentarne stranke.

„Dogovoreno je da se predloži šest članova i šest zamenika iz stranaka koje nisu u parlamentu, bilo da su bojkotovale bilo da nisu prešle cenzus, u zakonu je napisano da ja formalno podnosim taj predlog, a to je u stvari rezultat njihovih predloga i to važi samo za ovu situaciju, za predstojeće izbore i za referendum“, rekao je Dačić, a prenosi N1.

U zvaničnom obrazloženju je navedeno da se pravni osnov za donošenje ove odluke zasniva na Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi u kojem stoji da će prvi naredni republički referendum sprovesti RIK čiji će sastav biti proširen za još šest članova i zamenika članova iz reda stručnjaka za izborno pravo i izborni proces.

Poslanici su glasali za Dačićev predlog da u Republičku izbornu komisiju budu izabrani Vladimir Matić, Srđana Vidović, Biserka Živković, Miloš Tomašević, Željka Radeta i Miroslav Vasić, a u predlogu nije navedeno u ime koje stranke su kandidati predloženi.

Usvojen je i predlog narodnog poslanika Aleksandra Martinovića, koji je za članove RIK-a predložio Nemanju Popovića i Džemila Sijarića, a za zamenike Branibora Jovičića, Enisa Zekovića i Marinu Marković.

Na sednici nije bilo reči o kandidatima niti o njihovim biografijama.

Poslanici će u utorak započeti novu sednicu na kojoj će razmatrati predlog ustavnih amandmana.

https://www.nstore.rs/product/crni-petak-digitalno/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.