Poslanici ne otkrivaju koga će podržati za REM

0
Foto: Profimedia

Na početku rasprave u Skupštini Srbije o izboru dva nova člana REM-a narodni poslanici uglavnom su govorili o očekivanjima od REM-a, ali, iako su nagoveštavali da dogovor postoji, nisu rekli koje će kandidate podržati.

Poslanica Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Nataša Mihajlović Vacić rekla je da današnjim izborom vladajuća koalicija još jednom pokazuje spremnost i rešenost da odgovorno uradi sve što može u obezbedjenju boljih izbornih uslova, a da li će REM raditi bolje zavisi od članova Saveta.

Mihajlović Vacić je rekla da je rad regulatora problem još od nastanka RRA 2002. godine, zbog nespremnosti svake vlasti da se odrekne kontrole nad medijima, da se medijska scena uredi u interesu javnost, a nedostatak zakonske regulative omogućio je zloupotrebu medijskog prostora i emitovanje neadekvatnih sadržaja.

“Na članovima REM-a je da nezavisno i u skladu sa interesom javnosti najbolje rade povereni posao, i da svi članovi saveta, a ne samo jedna žena iza koje se svi kriju, moraju da komuniciraju više sa gradjanima i da čuju zamerke na svoj rad”, rekla je poslanica, ali nije iznela koje kandidate će njena stranka podržati.


Djordje Komlenski iz Pokreta socijalista rekao je da će ta partija glasati za kandidate koje je Odbor predložio, ali ne precizirajući o kome je reč, dodao da ne očekuje da će time rad REM-a biti bolji.

Komlenski je ponovio da od REM-a očekuje reakciju kada je reč o emitovanju, kako kaže “kvazi prekograničnih televizija”, posebno apostrofirajući N1.

“Nemam ništa lično protiv N1, nisam u prilici da gledam njihov program i ne zanima me šta o nama govore i da li kritikuju vlast, to je njihovo pravo, ali da rade nezakonito to me kao gradjanina dotiče” rekao je Komlenski.

On se založio za promenu zakona jer smatra da članovi saveta REM-a “pošto su veoma dobro plaćeni, možda pomisle da su postali nad-sila” te da treba pojednostaviti procedure kako bi Skupština lakše mogla da smeni članove REM-a, pa i čitav REM.

Vladimir Djurić iz Stranke moderne Srbije (SMS) dao je javnu podršku samo TV snimatelju Slaviši Grujiću.

On je govorio o oglašavanju i predizbornoj kampanji i predložio REM-u da utiče da se svim strankama u izbornoj kamapanji propiše pravo na besplatno oglašavanje.

I Djordje Milićević iz Socijalističke partije Srbije rekao je da će predloženi članovi Saveta REM-a dobiti podršku, ne navodeći o kome je reč.

On je govorio o stanju u medijima i rekao da je RTS izveštavao o protestima opozicije u svim informativnim emisijama iako nije bilo novih zahteva, da je u svim debatnim emisijama opozicija učestvovala ravnopravno, a ako i dalje misle da ih je malo, neka dodju na zasedanje Skupštine.

Za kandidate Saveta REM-a predloženi su doktor sociologije Slobodan Cvejić, TV i filmski snimatelj Slaviša Grujić, profesorka Biljana Ratković Njegovan i novinarka Višnja Arandjelović.

(Beta)