Prepoznatljive stolice na kojima su u velikoj sali Skupštine Srbije sedele generacije poslanika moraće na remont, jer se koža pohabala. Ipak, restauracija neće ići lako pošto obnovljene „fotelje“ moraju da izgledaju isto kao originalne.

Baš iz tih razloga, jedan konkurs je propao. Pošto je zdanje na Trgu Nikole Pašića kulturno dobro i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, ova institucija je procenila da koža kojom je ponuđač planirao da obnovi stolice „ne odgovara originalnim – kvalitetom, bojom ni teksturom“. Zato će javna nabavka morati da bude ponovo raspisana, pišu Novosti.

„Restauracija sedišta u velikoj plenarnoj sali treba da bude izvedena prema originalnim sedištima. Sedišta i nasloni moraju da budu presvučeni jednim komadom kvalitetne kože (teleći boks), koja svojom teksturom, bojom i debljinom odgovara izvornom uzorku sedišta, sa mesinganim ukrasnim trakama i sa ispunom koji je u skladu sa datim“, navodi se u objašnjenju Zavoda.

Osim problema sa materijalom, firma koja se prijavila nije imala ni dovoljno zaposlenih za ovakvu vrstu posla.

Inače, u pozivu zainteresovanim izvođačima navedeno je da ukupno ima 484 sedišta – u parteru ih je 345, a na galeriji 139. Za njihovu reparaciju potrebno je oko hiljadu kvadrata kože. Takođe, piše da je potrebno da se izvrši demontaža i ponovna montaža kožnih sedišta zajedno sa naslovom, da se ona sukcesivno odnose u radionicu i reparirana vraćaju, ugrade i fino doteraju. Firma je dala ponudu da ovaj posao obavi za 9.970.400 dinara, bez PDV.

Čuveni arhitekta Nikola Krasnov osmislio je enterijer parlamenta. Projekat su činili nacrti za nameštaj, rasvetna tela, tepihe i draperije, iscrpan tekstualni opis, kao i crteži rasporeda nameštaja. Svaka prostorija precizno je definisana, tako da je danas moguća autentična rekonstrukcija svih prostora u zdanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.