Poslanica URA: Prvo budžet, pa rekonsktrukcija Vlade u Crnoj Gori

0

(Beta) – Poslanica Ujedinjene reformske akcije (URA) Božena Jelušić izjavila je da je toj stranci u načelu prihvatljivo da se nakon usvajanja budžeta otvore razgovori o odnosima u savezu na vlasti i mogućoj rekonstrukciji Vlade.

Crna Gora još nema usvojen budžet u parlamentu zbog čega ogromnu štetu trpi privreda, posebno poljoprivreda.

Pobjeda je danas objavila da je novi mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije Mićović posredovao u dogovoru izmedju premijera Zdravka Krivokapića i Demokratskog fronta po kome će DF glasati za budžet, a zauzvrat će premijer otvoriti pregovore o rekonstrukciji Vlade.

“Dogovor je da DF glasa za budžet, a nakon toga su dobili čvrsto obećanje da će biti pregovora o rekonstrukciji Vlade”, piše Pobjeda.

Poslanica Jelušić za Dan je kazala da se poslanici vladajućih koalicija moraju nekako dogovoriti oko funkcionisanja.

“To da je ekspertska vlada ne može biti dovedeno u pitanje. To je suština sporazuma koji su potpisale tri koalicije nakon izbora. Nesporno je, pak, da Vlada ima dosta mana”, rekla je Jelušić.

Lideri tri koalicije koje imaju većinu u crnogorskom parlamentu potpisali su nakon izbora sporazum kojim se Vlada obavezuje na sprovodjenje svih medjunarodnih obaveza koje je država preuzela i da neće pokretati inicijative ili postupke za izmenu zastave, grba i himne Crne Gore, kao i da će u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije.

Jelušić ističe da je usvajanje budžeta trenutno prioritet.

“Sve drugo je u ravni mogućeg, a ne imperativnog. Činjenica je da su dosadašnje ucene kad god se javi potreba za odlukom važnom za sve gradjane poremetile i moguće bolje rezultate. Sada je to bio budžet, i tu je iskazana maksimalna neodgovornost prema gradjanima i ekonomiji Crne Gore”, navela je Jelušić.