Poseta visokog rizika, Nensi Pelosi sletela na Tajvan: “Ova poseta je važnija nego ikada pre”

0
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi doputovala je u utorak uveče (prema lokalnom vremenu) na Tajvan, postavši najviši američka zvaničnica koja je posetila ostrvo pod vlastitom samoupravom, a na koje Kina polaže pravo u poslednjih 25 godina, piše AP.

Pelosijeva je ubrzo po sletanju na Tviteru napisala da je poseta njene delegacije pokazala “nepokolebljivu posvećenost i podršku Amerike živahnoj demokratiji Tajvana“.

“Solidarnost Amerike sa 23 miliona stanovnika Tajvana danas je važnija nego ikada pre. Poseta ni na koji način nije u suprotnosti sa dugogodišnjom politikom Sjedinjenih Država. Nastavljamo da se protivimo jednostranim naporima da se promeni status kvo“, napisala je Pelosijeva.

Pelosijeva poseta je izazvala povećane tenzije između Kine i Sjedinjenih Država. Kina tvrdi da je Tajvan deo njihove teritorije, koji će biti anektiran silom ako je potrebno, a posete stranih vladinih zvaničnika smatra priznanjem suvereniteta ostrva.

Kina je upozorila na “odlučne i snažne mere” ako Pelosijeva nastavi sa putovanjem. Ranije u utorak, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova optužio je SAD za “bezobzirno zanemarivanje” i rekao da će “Amerika snositi odgovornost i platiti cenu za povredu suvereniteta i bezbednosnih interesa Kine”.

Kako prenosi Gardijan, čini se da je poseta izazvala visok nivo vojne pripravnosi i priprema među kineskom, tajvanskom i američkom vojskom.

Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) je navodno pomerila nekoliko ratnih brodova i aviona blizu srednje linije – nezvanične granice između Kine i Tajvana u Tajvanskom moreuzu. Prema brojnim objavama na društvenim mrežama, takođe je transportovala na desetine tenkova i drugih oklopnih vozila kroz kineski kopneni grad Sjamen, koji je udaljen oko pet kilomtara od ostrva Kinmen koji se nalazi na Tajvanu.

Tajvansko ministarstvo odbrane je navodno povećalo svoju vojnu pripravnost i upozorilo da će na odgovarajući način upotrebiti svoje snage kao reakciju na “neprijateljske pretnje“. U saopštenju se navodi da je Tajvan odlučan i sposoban da osigura nacionalnu bezbednost i da postoji plan za vanredne situacije, poput ove.

Rojters je ranije izvestio da su četiri američka vojna broda, uključujući udarnu grupu nosača koju predvodi nosač “Ronald Regan”, bila pozicionirana u vodama istočno od ostrva.