“Posebno je opasno da su uglavnom mlađi u bolnicama i na respiratorima”: Dvocifren broj zaraženih dnevno u Kragujevcu

0
Foto: Profimedia

S dvocifrenim brojem novoinficiranih korona virusom dnevno, epidemiološka situacija u Kragujevcu je i dalje nestabilna, rekao je epidemiolog iz gradskog Instituta za javno zdravlje, Predrag Delić.

On je precizirao da “nestabilna” znači da postoje uslovi da se dalje pogorša.

“Ono što u ovom trenutku može da zvuči optimistično je da je epidemiološka krivulja zaravnjena, a to je bilo cilj naše borbe: da broj obolelih ne bude atak na zdravstveni sistem”, rekao je Delić za portal “Glas Šumadije”.

Dodao je da je u odnosu na prethodni “vrhunac” epidemije sada specifično to što je “jako izražena klinička slika respiratornih simptoma”.

“Posebno je opasno da su uglavnom mlađi u bolnicama i na respiratorima”, kazao je on i naveo da ih je mnogo koji imaju od 20 do 40 godina.

Apelovao je na sve gradjane da smanje socijalne kontakte na najmanju moguću meru i da koriste zaštitnu opremu.

“Treba shvatiti da ovo neće proći ni za mesec, ni za dva, može da se desi da traje i duže vreme. Moramo se mentalno pripremiti za to, buditi obazrivi i poštovati mere – to mora da nam bude sastavni deo života, a takvo ponašanje postane deo zdravstvene kulture”, rekao je Delić.

Delić je kazao da bi početkom avgusta mesna laboratorija “Kraguj” trebalo da ponovo počne da radi PCR analizu briseva, po završetku servisiranja jedinog takvog aparata koji ima.

Dodao je da je pored problema s tim aparatom, problema bilo i s testovima jer je laboratorija radila samo sa onom vrstom koja je najmanje zarazna pošto nema aparate za bezbednost koje imaju sve druge laboratprije koje se bave PCR analizom.

Delić očekuje da će, uz opremu koju su obećali Ministarstvo zdravlja i RFZO, i uz dve donacije, laboratorija Instituta znatno povećati kvalitet rada i kapacitet obrade briseva.

Naveo je da je nedavno otvoren “kol-centar” u “Biznis inovacionom centru” gde šest lekara-specijalizanata iz kragujevačkog Kliničkog centra i epidemiologa Instituta za javno zdravlje poziva pacijente čiji je nalaz pozitivan i prikuplja podatke o njihovim kontaktima.

“To je u ovom trenutku najvažnija stvar: da se kontakti što pre stave u izolaciju i da se smanji kretanje potencijalno inficiranih osoba” objasnio je Delić.

U Kragujevcu je u utoraak potvrđena infekcija kod još 20 osoba, te je ukupan broj obolelih od početka epidemije porastao na 1.240.

Većina pozitivnih je registrovana od 16. maja – 1.172, dok je pre toga bilo svega 68 inficiranih korona virusom.

U Kragujevcu je, po podacima od utorka, u kućnoj izolaciji 665 ljudi.

(Beta)