Dodik povodom posebne sednice o vraćanju nadležnosti Republici Srpskoj: “O novom ustavu RS građani će se izjasniti na referendumu”

0
EPA/MIKKO PIHAVAARA

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na posebnoj sednici parlamenta Republike Srpske, da bi građani tog entiteta trebalo da se izjasne na referendumu o vraćanju entitetskih nadležnosti prenetih na državni nivo i novom Ustavu, koji bi potom bio donet.

Lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Dodik je rekao da bi građani RS na referendumu trebalo da se izjasne o zakonima, koji će značiti uspostavljanje entitetske vojske, obaveštajne agencije, Visokog sudskog i tužilačkog saveta RS i Uprave za indirektno oporezivanje.

To bi značilo i ustavne promene u RS, o kojima bi trebalo da se na referendumu izjasne građani ovog entiteta.

To je novi momenat koji je iznet u vezi sa namerama vladajuće koalicije u RS da povuče saglasnost sa postojanja institucija iz ovih oblasti na državnom nivou i njihovog formiranja na nivou RS.

“BiH ide u pravcu na koji nismo pristali. Zašto ne možemo da imamo ono što smo potpisali? Jedan za drugim menjaju se nadležnosti u korist BiH i ne primjećujemo da je iko zbog toga zabrinut. Tako možemo odgovoriti na pitanje o opstanku i izlasku”, rekao je Dodik, obraćajući se poslanicima.

On je ocenio da RS neće uvek dobiti ono što želi, ali da to ne znači da treba odustati, ističući da RS po Ustavu BiH ima pravo na svoje oružane snage.

“O novom ustavu RS građani će se izjasniti na referendumu”, istakao je Dodik.

On je ponovio da BiH “nikada nije imala teritoriju niti je ikada bila međunarodno priznata”, nazvavši je “papirnatom republikom”.

Prema predloženim zaključcima vladajuće koalicije, parlament RS bi danas trebalo da povuče saglasnost na formiranje Oružanih snaga BiH, VSTS, UIO BIH, OBA i SIPA, posle čega bi Vlada RS trebalo da pripremi zakone za formiranje tih institucija na entitetskom nivou.

Ti zakoni stupili bi na snagu za šest meseci.

U predloženim zaključcima nije pominjano održavanje referenduma o tim zakonskim rešenjima.

Podsećamo, posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti prenetih na nivo Bosne i Hercegovine održava se u Banjaluci, prenosi RTS.

Poslanici raspravljaju o vraćanju nadležnosti u oblasti bezbednosti, pravosuđa i indirektnog oporezivanja.

Savetnik srpskog člana Predsedništva Radovan Kovačević rekao je za RTS da Republika Srpska započinje proces povratka kući i svemu onome što joj po Ustavu pripada.

“Dajemo rok od šest meseci kako bi pripremili zakonsku regulativu za sve te nadležnosti koje vraćamo”, dodao je Kovačević.

Od ukupno 140 nadležnosti, u fokusu su one u oblasti bezbednosti, pravosuđa i indirektnog oporezivanja.

Pred poslanicima je i Deklaracija o ustavnim principima, kojom se nalaže Vladi da pripremi izmene Ustava, kojima će potvrditi sve nadležnosti Srpske, osim onih koje po Ustavu pripadaju Bosni i Hercegovini.

Pre nego što poslanici dobiju reč, predviđeno je duže uvodno obraćanje srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Upravo on je prethodnih meseci najavljivao prenos nadležnosti sa BiH na RS, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko nemetnuo zakon kojim je zabranjeno negiranje genocida u BiH.

“Republika Srpska nije nikakav destruktivac, niti faktor nestabilnosti i neko ko izaziva krizu. Ono što je izazvalo krizu je da je jedan stranac došao i pokušao da nametne zakon, odnosno pokušaj zakona, za koji je u Skupštini RS već rečeno da ne može biti na snazi u RS”, rekao je Kovačević.

On kaže da se ništa ne isprobava, već započinje proces kojim se RS vraćaju prava koja joj po Ustavu pripadaju.

“Nama su preko 140 puta nametane nadležnosti koje nisu po Ustavu BIH. Dajemo rok od šest meseci kako bi pripremili zakonsku regulativu za sve te nadležnosti koje vraćamo, kako bi prestale nadležnosti koje su nametnute, a nisu po ustavu BiH”, rekao je Kovačević.

Savetnik srpskog člana Predsedništva kaže da se time štite interesi RS i njenih građana.

“Ne možete da donesete zakone i da napravite haos, ne može ništa preko noći, već sve mora da se radi studiozno kako ne bismo došli u situaciju da neka prava građana u praksi budu ugrožena, otuda rok od šest meseci. Ništa ovo o čemu govorimo nije u suprotnosti ni sa Ustavom BiH i sa Ustavom RS. Visoki predstavnici nisu imali ovlašćenja da menjaju zakone i ustave. S druge strane, u Skupštini RS se nalaze legitimni predstavnici koje su izabrali građani i koji imaju prava da se bave ovim pitanjima”, naglasio je Kovačević.

Današnjoj sednici neće prisustvovati predstavnici Kancelarije visokog predstavnika uprkos tome što su se najavili.

Naime, kako je objasnio potpredsednik parlamenta, to nije bila molba već naredbodavni zahtev institucije koju Banjaluka ne priznaje. Sednici će, sa druge strane, prisustvovati predstavnici delegacije EU u BiH.