“Poruku o borbi u šumi poslao sam onima koji su isuviše jednostavno tumačili rezultate izbora”

0
Profimedia

(Beta) – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je današnja Srbija davala logistiku velikosrpskom nacionalizmu prema Crnoj Gori, da je o tome pre izbora razgovorao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem ali da je sada pušten duh iz boce koji se ne može kontrolisati.

On je rekao da gotovo da nema zvaničnika Srbije koji se zadnjih godinu dana nije direktno i brutalno umešao i u politički život Crne Gore i u izborni proces.

“Bilo je i medijskog divljanja. Nema nikakve dileme da je današnja Srbija davala logistiku velikosrpskom nacionalizmu prema Crnoj Gori. Nedavno, pre izbora razgovarao sam s predsednikom Srbije i ukazao mu na to, ali odgovor je bio zaogrnut plaštom zabrinutosti za ugrožena prava srpske manjine u susednim državama. Imao sam utisak da je Vučić nešto preduzeo prema medijima pa je agresija utihnula za jednu oktavu. Ali, pušten je duh iz boce koji se sada ne može kontrolisati”, izjavio je Đukanović.

On je dodao da je više nego očito da je Srpska pravoslavna crkva (SPC), koja je, kako je rekao, instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih intreresa na Balkanu, bila ne samo neprimereno uključena u izbore nego da je bila i najaktivniji politički akter.

Đukanović je u emisiji “Oko Globusa” koja je emitovana na portalu Jutarnji.hr rekao da je ovaj put to samo radila otvoreno kao i da je činjenica da se vladajući blok dogovorio oko podele funkcija uz posredovanje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija, samo vrlo dosledno ponašanje nove parlamentarne većine.

“Nakon izbora je jedan od portparola SPC-a rekao da će se SPC povući iz političkog života, čime su samo sve ovo potvrdili. Međutim, njegovi pretpostavljeni se s tim očito nisu složili pa su pokazali koga se pita. Oni su odlučili ko će biti nosilac te politike, što je priznao i sam kandidat za premijera Zdravko Krivokapić. Ali, to je naša realnost s kojom se moramo suočiti kako bismo sačuvali Crnu Goru kao građansku i sekularnu državu s multietničkom demokratijom i evropskim vrednostima”, rekao je on.

Upitan koliko je realna špekulacija o “kompenzaciji Srbiji za gubitak Kosova ustupcima vezanim za Crnu Goru i Republiku Srpsku”, Đukanović je rekao da se na globalnoj sceni sve brzo menja, osim balkanske nepovoljne realnosti.

“To je jedna od, uveren sam, pogrešnih balkanskih percepcija. Balkan je uvek bio na liniji fronta raznih globalnih interesa. Pre nekoliko godina bili smo na udaru ruskih interesa koji su hteli sprečiti ulazak Crne Gore u NATO. Ne možemo isključiti mogućnost da velikosrpski interesi nisu do kraja dosanjani. Nisam još pročitao nijedan demanti s neke relevantne beogradske adrese”, rekao je Đukanović.

“U toku je proces ulaska Kosova u Ujedinjene narode pa su oni koji neguju velikosrpske aspiracije mogli poverovati u neku kompenzaciju na račun Crne Gore i Republike Srpske. Sve su to snovi i iluzije”, dodao je crnogorski predsednik.

Đukanović je komentarišući svoju raniju izjavi da će Crnu Goru ako bude trebalo braniti i u šumi rekao da je tu poruku “poslao onima koji su isuviše jednostavno počeli tumačiti rezultate izbora”.

“Ne samo u domaćoj, nego i međunarodnoj javnosti proširila se teza da je rezultatima izbora ugrožena i crnogorska država. Na ovim izborima nismo odlučivali o državi, o tome smo odlučili pre 14 godina. Ali ako bilo ko iz Crne Gore ili iz regiona smatra da pod promenom vlasti može ugroziti našu državu, mora znati da ćemo je braniti onako kako smo je branili vekovima. Dakle, to nije bila neka zla slutnja, a ni današnja realnost”, rekao je on.

Đukanović je izjavio da su ga ranije preuzete obaveze sprečile da bude na sednici na kojoj je izabran novi saziv parlamenta i za predsednika Skupštine izabran Aleksa Bečić.

“To je ipak samo jedno protokolarno pitanje. Mnogo važnije je to što smo u više navrata ponovili da priznajemo rezultate izbora i da čestitamo pobednicima. Učinićemo sve da transfer vlasti protekne brzo i glatko”, rekao je on.

Đukanović je rekao i da će između njega kao predsednika i nove vlade biti normalna kohabitacija a na konstataciju novinara da je novi predsednik parlamenta Aleksa Bečić tražio njegovu ostavku, Đukanović je izjavio: “Moju ostavku može tražiti ko god hoće, a mogu sad i ja tražiti njegovu ostavku”.

“Ja sam legitimno izabrani predsednik, vrlo sam ponosan na sve što smo postigli i smatram da treba da nastavim da radim dalje. Ko ne bude želio da sarađuje, neće ugroziti moje funkcionisanje kao predsednika. Imam određeni kapacitet ustavnih ovlašćenja koja ću koristiti kao i do sada”, rekao je Đukanović.