Konzervativci britanskog premijera Borisa Džonsona osvojili su većinu u Parlamentu Velike Britanije, zvanični su jutros objavljeni rezultati vanrednih opštih izbora. Kako se navodi, Konzervativci su dostigli potrebnu većinu od 326, od ukupno 650 mesta.

Oni su ovaj prag debelo preskočili: torijevci će imati 364 zastupnika u parlamentu (66 više nego na prethodnim izborima), dok će laburisti Džeremija Korbina – koji je već najavio ostavku – pasti na 203 poslanika, 42 manje nego pre dve godine.

Ovo je najveća pobeda torijevaca u prethodnih 30 godina, a bolji rezultat ostvarila je samo „gvozdena lejdi“ Margaret Tačer na izborima 1983. kada je osvojila 397 mandata.

Ujedno, ovo je i najgori rezultat laburista još od pre Drugog svetskog rata.

Džonson je sinoć poručio članovima svoje partije da „uživaju u slavlju“.

„Nadam se da ćete uživati u slavlju“ napisao je Džonson u mejlu članovima partije, dodajući „Vi ste omogućili ovu kampanju. Ne bismo uspeli bez vas“.

On je naveo i da će se konzervativci „promeniti“ zbog nove odgovornosti: za njih su glasali i birači u tradicionalnim „crvenim“ uporištima.

„I parlament će morati da se promeni, jer sada radimo za sve ljude“, naveo je Džonson.

Analitičari kažu da su laburisti grešili u svemu: od raspisivanja izbora, preko očigledne nepopularnosti Korbina, do nerazumljivog predizbornog manifesta. Ipak, jasno je da su ovo bili izbori koje je obeležio Bregzit, a Korbin i „korbinisti“ se nisu snašli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.