Portugal i Švedska zabranile ulazak Izraelacima, čak i vakcinisanim

0

(Beta) – Portugal i Švedska odlučili su da zabrane ulazak Izraelcima zbog rasta broja novozaraženih korona virusom u toj jevrejskoj državi, a očekuje se i da će druge evropske zemlje doneti takvu odluku.

Izraelci koji su planirali da putuju juče u Portugal sprečeni su da udju u avion, a švedska zabrana stupiće na snagu u ponedeljak, preneli su izraelski mediji.

I mada je procenat vakcinisanih Izraelaca medju najvišim u svetu, Portugal i Švedska su donele odluku o zabrani zbog širenja zaraze u Izraelu, tako da čak ni vakcinisani i oporavljeni od kovida-19 nisu izuzetak.

Te dve zemlje priznaju potvrde o vakcinaciji Evropske unije, navodi “Tajms ov Izrael”.

Evropska unija je u ponedeljak skinula Izrael sa liste zemalja koje se smatraju “epidemiolški bezbednim”.

Zemlje članice medjutim ne obavezuje proporuka EU i Italija ja zauzela drugačiji stav i zabranjuje ulazak nevakcinisanim Izraelcima, dok su oni sa potvrdama o imunizaciji dobrodošli.

Holandija je danas objavila da će počev od sutra dopuštati da udju vakcisani Izraelci, ali moraju biti u karantinu, a od ponedeljka moraju imati i negativan test na korona virus.

Epidemiolog Nadav Davidovič, profesor na Univerzitetu Ben Gurion, izjavio je da je Izrael trenutno čudan slučaj za druge vlade koje pokušavaju da kategorizuju, pošto ima najvišu stopu i infekcije i vakcinacije.

To navodi zemlje da različito pristupaju riziku koji predstavljaju Izraelci.

U Izraelu je jutros objavljeno da je u prethodna 24 sata zabeleženo 11.365 novih slučajeva zaraze. Od početka pandemije preminulo je 7.122 ljudi.

Buster dozu primilo je gotovo 2,5 od 9,3 miliona stanovnika, a više od 5,5 miliona dve doze.