Portparolka EU o napadima na KRIK: “Osuđujemo sve vrste napada na novinare”

0

(Beta) – Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je danas, komentarišući napade na Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), da Evropska unija (EU) osuđuje sve vrste pretnji ili napada na novinare.

“Ključno je da novinari mogu obavljati svoj posao bez ikakvih pretnji nasiljem, uznemiravanjem i zastrašivanjem kako bi građanima omogućili nesmetan pristup svim informacijama”, rekla je Ana Pisonero za Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Portparolka Evropske komisije je rekla da nadležni organi treba da obezbede efikasno praćenje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima.

Dodala je da EU pozdravlja do sada preduzete korake za zaštitu novinara, kao što su Radna grupa za bezbednost novinara i SOS telefonske linije za prijavu napada ili pritisaka na novinare.

“Istovremeno, očekujemo da Srbija stvori okruženje u kojem se nesmetano može primenjivati sloboda izražavanja i brzo primeniti akcioni plan nove medijske strategije”, rekla je ona.

Ana Pisonero je podsetila je da je borba protiv organizovanog kriminala prioritet Srbije i neophodan uslov za njeno pristupanje EU.

“EU podržava Srbiju u borbi protiv organizovanog kriminala i poziva je da poboljša učinak u istragama, krivičnim gonjenjima i donošenju pravosnažnih presuda u borbi protiv korupcije na visokom nivou i organizovanom kriminalu. To je važno za pokazivanje efikasnosti reformi vladavine prava u praksi”, navela je Ana Pisonero.

KRIK se našao na meti oštrih napada provladinih medija i vladajućih političara pošto je preneo delove iskaza Veljka Belivuka, osumnjičenog da je predvodnik kriminalne grupe koja je činila zločine.

Belivuk je govorio o povezanosti njegovog kriminalnog klana sa državnim vrhom i naveo da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio razne usluge.

Vučić je negirao da se ikada video, sastajao ili na bilo koji način razgovarao sa članovima Belivukove grupe i dodao da je spreman da o tome govori pred svim nadležnim organima i da se javno podvrgne poligrafu.