Portparol Kremlja: “Prijateljske zemlje glasale za isključenje zbog prinude na rusofobiju. Mi to razumemo”

0
EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV

Glasanje brojnih prijateljskih zemalja za isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava rezultat je prinude na rusofobiju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Ne radi se o razumevanju i opraštanju prijateljskim zemljama koje su glasale ‘za’. U pitanju je razumevanje teške situacije, neviđenih pritisaka i, rekao bih, prinude na rusofobiju. Sve zemlje koje pokušavaju da zauzmu barem uravnoteženu poziciju doživljavaju sve ovo. Mi to razumemo“, objasnio je portparol Kremlja, a prenosi agencija TASS.

Govoreći o tome da li takva odluka diskredituje status samog tela, Peskov je napomenuo da „to ne daje Savetu nikakvu dodatnu vrednost“.

„Naprotiv, to telo gubi u ovoj situaciji“, rekao je portparol Kremlja.

Generalna skupština UN usvojila je na posebnoj sednici rezoluciju o suspenziji Rusije iz Saveta za ljudska prava. Za rezoluciju su glasale 93, 24 su bile protiv, dok je 58 delegacija bilo uzdržano. Među onima koji su glasali “za” je i niz zemalja prijateljskih Rusiji, uključujući i Srbiju, podsjeća agencija TASS. Venecuela nije učestvovala u glasanju, jer joj je oduzeto pravo glasa zbog zaostalih članarina. Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Genadij Kuzmin kasnije je rekao da je Rusija odlučila da prevremeno prekine članstvo u Savetu za ljudska prava.