Porodično nasilje: Da se za početak sve ne svodi na „institucije su zakazale“

2
Profimedia

Priča o tome kako institucije ne rade svoj posao, koliko god dobronamerna bila, može zapravo biti toksična za sve žrtve porodičnog nasilja i obeshrabriti ih u traženju pomoći, kažu sagovornici Nedeljnika posle još jedne nedelje u kojoj su stupci crne hronike bili krcati.

Uvreženo je i mišljenje da su žene u provinciji snažnije kontrolisane patrijarhalnim obrascima čija je jedna od osnovnih premisa oduvek bila da „ćuti i trpi“. Međutim, poslednja dva ubistva desila su se u Novom Sadu i centru Beograda, na Vračaru…

U novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 6. juna čitajte istraživanje o porodičnom nasilju i da li je dovoljno samo reći da su institucije zakazele…

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

2 KOMENTARA

 1. “Međutim, poslednja dva ubistva desila su se u Novom Sadu i centru Beograda, na Vračaru…”
  Nam govori da se femicid desava svuda, a “uvrezena misljenja” ne bi trebalo da su predmet debate u okviru ovako ozbiljne teme.
  Ohrabrenje u trazenju pomoci bi zrtve dobile i ako bi se plasirali uspesni modeli, sigurne kuce, zene kojima je pomognuto i koje su podrzane nakon trazenja pomoci.
  Cinjenica da su zrtve trazile pomoc i da je nisu dobile je cinjenica i gorcina te istine i jeste problem institucija.

 2. “Šta može žrtve nasilja da obeshrabri da potraže pomoć?”
  Recimo iskustvo pretodnih zrtava nasilja kojima institucije mesecima kasnije “pomognu” zabranom prilazenja. Dok ne naprave prakticni force field, ovo je go k***c.
  Porodično nasilje: Da se za početak sve ne svodi na „institucije su zakazale“. Pa da institucije naprave primer i nasilnicima iscupaju j**a, mozda bi se vise zrtvi ohrabrilo da prijavi, Koja je poenta ovako kad ovi majmuni imaju mesece na raspolaganju od prijave do samo pocetka procesa. Verujem da su bas pitomi kad saznaju da je do prijave doslo.

  I umesto sigurnih kuca, treba zakupiti jednu halu i postaviti resetke – da se nasilnici tamo zatvaraju. Ne razumem logiku u zatvaranju zrtve. Jel’ ona mora da menja ceo svoj zivot i izadje iz doma.

  Al’ opet, sta da ocekujes od sistema kome je Jutka poster-child.

Comments are closed.