Sirija je zaplenila imovinu bliskog rođaka Bašara el Asada i moćnog biznismena koji se nedavno javnim video obraćanjima žalio na režim moleći predsednika za pomoć u otplati višemilionskog duga, što ukazuje na mogući razdor u bogatoj porodici koja vlada Sirijom poslednjih 50 godina i na sve veći napor režima da napuni blagajnu ratom opustošene zemlje, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija.

Sirijska vlada naredila je zaplenu imovine Asadovog rođaka Ramija Maklufa, kao i njegove supruge i i dece, preneo je Rojters.

U vladinom dokumentu s pečatom od 19. maja navedeno da naredba ima za cilj da osigura isplatu duga regulatornom telu za telekomunikacije. 

Makluf, koji je pod sankcijama SAD i EU, imao je veliku ulogu u finansiranju Asadovih ratnih napora, ukazuje Rojters. Sirijski stručnjaci kažu da bi svađa mogla ostati zabeležena kao prvi veliki slom u familiji koja vlada zemljom otkad je Asadov otac Hafez preuzeo vlast pre 50 godina.

Razdor u vladajućoj eliti otkriven je pošto se Makluf, jedan od najbogatijih ljudi Sirije, posvađao s vlastima koje tvrde da njegova kompanija za mobilne telefone Siriatel duguje 134 milijarde sirijskih funti, što je oko 77 miliona dolara.

Makluf, nekada važna figura Asadovog uskog vladajućeg kruga, osvrnuo se na spor u tri video poruke u kojima je apelovao na Asada da mu pomogne.

U poslednjem obraćanju 17. maja Makluf je kazao da mu je rečeno da odstupi s mesta direktora Siriatela. Takođe je rekao da je od sudova traženo da imenuju zakonskog staratelja Siriatela, nazivajući to pokušajem isključenja iz kompanije dok je odluku o oduzimanju imovine nazvao nezakonitom.

U prvom videu krajem aprila Makluf je preklinjao Asada da spreči propadanje kompanije koja je opterećena prekomernim i „nepravednim“ porezima, ukazuje Asošiejtid pres, dodajući da je tog meseca Maklufu rečeno da mora da plati navodni dug vladi u vrednosti od 180 miliona američkih dolara.

Makluf, četiri godine mladji od 54-godišnjeg Asada, nekad je opisivan kao centralna ličnost sirijske privrede i predsednikov važan partner koji je na početku sukoba u Siriji odustao od poslovanja kako bi se bavio dobrotvornim radom, ali je ostao povezan s vladom.

Njegovi video zapisi, objavljeni na Fejsbuku izgledaju kao javni dnevnik sve jačeg raskola i pada nekad moćnog tajkuna, zaključuje Asošijetid pres.

Šef najvećeg sirijskog mobilnog operatera u borbu je s Asadovom vladom od prošlog leta kada su vlasti oduzele njegovu dobrotvornu organizaciju Al-Bustan i raspustile pripadnike milicije koji su mu pripadali, piše agencija Frans pres.

Kada je ministarstvo finansija u decembru zamrzlo imovinu nekoliko biznismena zbog utaje poreza i nedozvoljenog bogaćenja, sirijska štampa je navela da su Makluf, njegova supruga i kompanije takođe bili uključeni. 

U intervjuu za sirijsku državnu televiziju u oktobru, Asad je rekao da je „pozvao sve u privatnom sektoru koji su potrošili državne fondove da vrate novac“.

Makluf, koji takođe ima udeo u kompanijama koje se bave strujom, naftom i nekretninama, u svom video obraćanju optužio je bezbednosne službe da pritvaraju zaposlenike kako bi ga zastrašili da odstupi od svojih poslova. 

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji, ističe AFP, od aprila je uhapšeno oko 40 radnika Siriatela i 19 iz Al-Bustana.

Osuđujući hapšenja, Makluf je tvrdio da će vlasti pustiti zaposlene ako on uplati 185 miliona dolara i podnese ostavku na mesto čelnika Siriatela. Asadov rođak je takođe rekao da bi bio voljan da plati iznos koji traže vlasti, ali da je pitanje njegove ostavke crvena linija. 

Brojne teorije kruže o Maklufovom padu, ističe BBC.

Neki kažu da je postao prevelik i previše bogat. Drugi da je njegova dobrotvorna organizacija Bustan, zatvorena prošlog leta, bila konkurencija dobrotvornoj organizaciji predsednikove supruge Asme al Asad, koju Sirijci vide kao veoma moćnu kariku režima.

Jedna od teorija odnosi se na odnose s Kremljom. Korupcija u Siriji kritikovana je u ruskim medijima koje podržava Vladimir Putin, Asadov najvažniji saveznik i zaštitnik.

Kako je Makluf za mnoge Sirijce simbol korupcije – smatralo se da uzima proviziju za svaki ozbiljan i posao u Siriji pa je nazvan „gospodin pet odsto“ – moguće je da Asad želi da ga žrtvuje kako bi „sačuvao“ Putina.

Međutim, naglašava BBC, činjenica je da niko izvan vladajuće porodice ne zna tačno šta se dogodilo iza zatvorenih vrata režima.

Svađa Maklufa i sirijskog režima dolazi usred neviđenog pritiska na sirijsku valutu, piše Los Anđeles tajms.

Sirijska vlada je, kako navodi američki list, već pokušala da pronađe dodatne izvore za rešavanja finansijskih problema, uključujući potragu za desetinama milijardi dolara koje su lojalisti prokrijumčarili. 

Koristeći veze s Asadom, Makluf je postao centralni igrač u mnogim vodećim industrijskim granama u Siriji, potiskujući rivale ili prisiljavajući ih da mu daju udeo preduzeća u nekretninama, bankarstvu, građevinarstvu, hotelima, odmaralištima, energetici i telekomunikacijama.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/velika-majska-akcija-pretplata-na-nedeljnik-samo-6-999-dinara-poklon-dve-flase-plavog-vina/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.