Porodična kuća I73 nalazi se na brdovitom terenu oboda stambenog naselja Apelovac u Nišu i namenjena je petočlanoj porodici sa psom, a projekat za nju nastao je u arhitektonskom birou KontraStudio.

Jedan od osnovnih zahteva klijenta bio je da se dobije prostran i funkcionalno otvoren prostor orijentisan ka dvorištu, a da se istovremeno zadrži maksimalna privatnost, koja je postignuta svedenom i zatvorenom fasadom prema ulici.

Pravougaoni oblik parcele, koja je dužom stranom okrenuta ka ulici, pružio je mogućnost za netipičan dizajn kuće. Internacionalni stil u arhitekturi prve polovine 20. veka bio je inspiracija prilikom projektovanja ovog objekta jednostavnog izgleda, belih površina i prečišćenih i skladnih volumena. Izražena horizontalna forma kuće postignuta je upotrebom antracit sive boje u prizemlju, čime je ono stavljeno u drugi plan i time spratni blok bele boje dodatno naglašen.

Orijentacija kuće sever-jug omogućila je da se na fasadi okrenutoj ka ulici projektuje minimalan broj otvora, što objektu daje skulpturalni karakter. Na ovaj način, kuća je južnom stranom potpuno okrenuta ka privatnom dvorištu sa bazenom i mirnim pogledom na pejzaž.

Brisoleji od aluminijumskih profila u dezenu drveta predstavljaju jedinstveni element koji oplemenjuje monolitnu monohromatsku fasadu i ovu kuću čini posebnom. Oni se nalaze na uvučenom spratnom delu prednje fasade, a motiv je ponovljen i na dvorišnoj strani gde imaju i funkciju pokretnih žaluzina ispred velikih prozorskih otvora glavne spavaće sobe.

Enterijer je funkcionalno organizovan i podeljen u tri celine: dnevna soba sa kuhinjom i trpezarijom nalaze se u prizemlju, spavaće sobe na prvom spratu, a tehničke prostorije i teretana u podrumu.

Osnova prizemlja ima otvorenu formu, tako da su dnevni boravak, trpezarija i kuhinja povezani. Prostor se u kuhinjskom delu vertikalno proteže u visini od dva sprata, sa betonskim stepeništem i mostom, koji stvaraju specifičan unutrašnji ambijent, nekarakterističan za porodične kuće. Centralni zid u trpezarijskom delu obložen je od prizemlja do sprata drvenim pločama koje unose topao ton u enterijer svedenih boja, a istovremeno skrivaju različite kuhinjske uređaje i pružaju mnogo prostora za odlaganje. Detalji poput osvetljenja doprinose minimalističkom dizajnu, a dodatna dinamika u prostoru postignuta je igrom prirodnog svetla i senki.

Na kuhinju i trpezariju se nadovezuje dnevni boravak koji je celom dužinom otvoren velikim staklenim vratima ka dvorištu i bazenu. Upotreba natur betona u enterijeru i prizemnim delovima eksterijera, kao i masivna pergola koja se nastavlja na dnevni boravak još više naglašavaju povezanost unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Pergola se sastoji od dva čelična stuba u obliku slova „V“ koji podržavaju čelične nosače sa lameliranim gredama, ponavljajući izgled brisoleja na spratu, čime je pojačan utisak horizontalnosti, ali i postignut vizuelni sklad i jedinstvo.

Ovaj tekst objavljen je u saradnji sa platformom SuperProstor, na kojoj možete videti velik broj kvalitetnih arhitektonskih projekata realizovanih širom Srbije, autore koji stoje iza njih, kao i rešenja i proizvode koji su na njima primenjeni.

Fotografije: Relja Ivanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.