Porodice žrtava korone u Italiji podnose prijave tužilaštvu: “A kada je preminuo, zaboravili su da nas nazovu…”

0
Foto: Beta - AP Photo/Luca Bruno

Porodice žrtava koronavirusa podnele su danas 50 prijava tužilaštvu u Bergamu, što je prva takva akcija u Italiji gde je pandemija odnela gotovo 34.000 života.

Članovi komiteta “Istina i pravda za žrtve Kovida-19”, grupe od 55.000 članova na Fejsbuku, predali su 50 prijava tužiocu u Bergamu, u Lombardiji, epicentru pandemije koronavirusa.

“Ne želimo osvetu, mi želimo pravdu”, objašnjava 31-godišnji Stefano Fusko, jedan od osnivača te grupe na Fejsbuku, čiji je deda u martu umro od koronavirusa.

U tužbama se navodi sve šta su porodice preživele, poput odsustva informacija, nedovoljne nege i drugog. Nakon razmatranja prijava, tužilaštvo treba da razmotri da li će pokrenuti postupke.

Farmaceutkinja Kristina Longini je izgubila oca Klaudija (65) koji je umro u bolnici u Bergamu. Hitna pomoć je najpre odbila da ga primi pod izgovorom da nema disajnih problema, priča ona i navodi da potom u bolnici za obolele od koronavirusa nije bilo slobodnih kreveta na odeljenju za intenzivnu negu.

“A, kada je umro, zaboravili su da nas nazovu. Na kraju sam išla da identifikujem telo, bilo je jedva prepoznatljivo”, kaže ova žena i dodaje da su joj u bolnici dali očeve lične stvari, kontaminirane, koje su stavili u jednu kesu za đubre.

Pošto nije bilo mesta da njen otac bude sahranjen na nekom od lokalnih groblja, kovčeg sa očevim telom je zajedno sa desetinama drugih prebačen vojnim kamionom na nepoznatu lokaciju, a porodica je na kraju otkrila da je čovek sahranjen 200 kilometara dalje i to kada je poštom stigao račun za troškove sahrane.

“Tražimo pravdu za stanovnike Bergama, Breše i ostale… Moramo da rasvetlimo tačku po tačku upravljanja vanrednom situacijom da bismo razumeli ko je i kakve greške napravio. Provincije Breša i Bergamo imale su više smrtnih slučajeva zbog korona virus nego čitave države. Ne možemo da se pretvaramo da se ništa nije dogodilo”, rekao je predsednik komiteta Luka Fusko.

Jedna od podnosilaca prijave Laura Kapeli objašnjava za Frans pres da oni ne traže novac, već samo pravdu i istinu. “Novac nam nikada neće vratitit naše majke i očeve”, navodi ona.

Tužbe su podnete protiv NN lica, a u pripremi je, kako navode iz komiteta, još 150 prijava.

(Beta)