Porfirije: “Sabrali smo se u litiji da se pomolimo Bogu za mir u čitavom svetu, naročito za mir u Ukrajini…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

 (Beta) – Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je danas gradjanima ispred hrama Svetog Save da su se gradjani u današnjoj Spasovdanskoj litiji okupili da se pomole bogu za mir u svetu.

“Danas smo se sabrali u ovoj litiji da se pomolimo Bogu za mir u čitavom svetu, naročito za mir u Ukrajini, jer je mir uvek mir božiji. Šta je istorija ljudskoga roda, pored progresa i napretka, to je i istorija sukoba i ratova. Kada su ljudi sami po sebi hteli da rešavaju nesporazume po pravilu, svi smo svedoici, do takvog mira teško je dolazilo, a mi znamo da mira nema bez mira Božijeg”, rekao je Porfirije nakon molitve ispred hrama, koja je usledila posle litije.

Porfirije je kazao da “kada slavimo bilo koji hrišćanski praznik, mi projavljujemo i potvrđujemo pred čitavim svetom šta je naš sistem vrednosti, kako i na koji način verujemo, šta je to što opredeljuje naše staze, korake, reči i dela”.

On je dodao da na Spasovdan bog podseća da je “onaj sistem vrednosti iz kog smo iznikli kojim postojimo i živimo Hristov zakon”.

“Ne možeš voleti onoga koji je daleko od tebe, ako ne voliš onoga pored tebe, ako nisi spreman da mu oprostiš. Suviše je zatrovan naš jezik i suviše je ružnih reči međusobno. Evo na Spasovdan Bog nas podseća da je onaj sistem vrednosti iz kog smo iznikli kojim postojimo i živimo Hristov zakon. Iz te vere nema straha u nama, ljubav strah izgoni”, rekao je on.

Obeležavanje slave grada Beograda – Spasovdana, počelo je liturgijom u crkvi Vaznesenje Gospodnje, nakon koje je patrijarh služio pomen u porti, kod mermernog krsta, gradjanima koji su poginuli u nemačkom bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine.

Od 18 sati patrijarh Porfirije je predvodio Spasovdansku litiju od crkve do hrama Svetog Save, gde su se okupljeni pomolili za mir.

Domaćin slave ove godine je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.