Direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir Mugoša izjavio je da je ta institucija pokrenula kontrolu u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i svim verskim zajednicama u toj zemlji s ciljem da se, kako je rekao, utvrdi tačnost obračunatih, prijavljenih i naplaćenih poreskih obaveza.

Vlada Crne Gore objavila je na Tviteru izjave Mugoše u kojima on navodi da Mitropolija crnogorsko-primorska raspolaže s najvećom imovinom u toj zemlji, a da se njen poreski dug meri višemilionskom cifrom.

„Mitropolija Crnogorsko-primorska je najveća verska organizacija u Crnoj Gori iz razloga što koristi najveći broj verskih objekata, raspolaže s najvećom imovinom, ima najveći broj privrednih društava, ima najviše otvorenih žiro-računa u više poslovih banaka preko kojih je u proteklih nekoliko godina prometovano više desetina miliona evra“, kazao je Mugoša.

On je konstatovao da je „kada je u pitanju poštovanje poreskih obaveza sa aspekta obavezne prijave verskih službenika, stepen poreske discipline vrlo nizak“.

Zbog toga je, navodi, Poreska uprava Crne Gore pokrenula kontrolu u MCP i svim verskim zajednicama s ciljem da se utvrdi tačnost obračunatih, prijavljenih i naplaćenih poreskih obaveza.

„Ako MCP ne plati poreski dug dobrovoljno, zakonska obaveza Poreske uprave je da preduzme mere prinudne naplate, koje se odnose na sredstva koja se nalaze na računima MCP, a ukoliko se ne može na taj način naplatiti dug, Poreska uprava je obavezna da naplatu izvrši od imovine, i to ne od onih koje se odnose na verske objekte, već od nekretnina kojima MCP raspolaže na atraktivnim lokacijama u Podgorici i primorju“, naglasio je Mugoša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.