Poreske olakšice: Za koga će važiti i od kada…?

0

Nakon izmena nekoliko poreskih zakona, već od 1. januara važiće najavljene poreske olakšice, kojima se podstiče naučno istraživački rad, zapošljavanje i preduzetništvo mladih.

Ako ste mlađi od 40 godina, iduće nećete plaćati ekstra porez već za ovogodišnju zaradu, koja je iznad tri prosečne plate mesečno. Ta mera ide na ruku i frilenserima, prenosi RTS.

“Svim mladima koji zarađuju možda malo više od proseka, ali cilj nam je da upravo takve visokoobrazovane vratimo iz inostranstva. Negde oko 8.000 mladih plaćalo je taj godišnji porez na dohodak građana, ukupan iznos je nešto iznad dve milijarde dinara. Dakle, na neki način odričemo se toliko prihoda, ali mislim da dobijamo mnogo više”, ističe ministar finansija Siniša Mali.

Druga mera odnosi se na sve koji se prvi put zapošljavaju nezavisno od starosti. Ipak, u nadležnoj službi kažu da ona cilja još mlađe.

“Negde oko 100.000 mladih ljudi do 30 godina je na evidenciji, što će uticati da to zapošljavanje bude i veće i održivije”, smatra direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Poslodavac će tri godine biti oslobođen 70 odsto poreza i doprinosa, pod uslovom da u tom periodu ne otpušta radnike. U jednoj od firmi hemijske industrije, kažu to nisu činili ni u vreme pandemije.

Cilj mera kojom se za 70 odsto smanjuje i porez na plate istraživača, jeste da kompanije kod nas otvaraju naučno-istraživačke centre, uz ponudu visokih zarada. Ko spada u taj krug istraživača biće dodatno utvrđeno.

Mali ukazuje da preko 600 milijardi dinara budžetskih prihoda je porez na dodatu vrednost.

“Što je jača borba protiv sive ekonomije, što više izdajemo fiskalnih računa, što se više naplaćuje porez na dodatnu vrednost, tu imamo više prostora da smanjujemo ostale poreske oblike, to je apsolutno jasna strategija”, ukazuje resorni ministar.

Uz nove poreske olakšice, od 1. januara će poreznici u realnom vremenu očitavati fiskalne račune, prelazi se i na elektronske fakture čime se obruč oko sive ekonomije dodatno steže.