Poraslo interesovanje za vakcinaciju nakon uvođenja novih mera: Sertifikat uslov za ulazak u kafiće, restorane, tržne centre u celoj Severnoj Makedoniji…

0

(Beta) –  U Severnoj Makedoniji je protov kovida vakcinisano 38 procenata punoletnog stanovništva, izjavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.

On je rekao da se interesovanje za vakcinaciju značajno povećalo uvođenjem novih mera (kojima je sertifikat o vakcinaciji uslov za ulazak u kafiće, restorane, šoping molove, na sve vrste proslava, sportske i kulturne manifesticije), koje su na snazi od početka sedmice.

“Dnevno se vakciniše oko 12.000 do 13.000 ljudi. Prethodno je bilo od 2.000 do 3.000, što znači da raste svest među građanima o potrebi za vakciinacijom. Iskreno, verujem da ne samo zbog novih mera, nego i zbog toga što fakti i brojevi jasno ukazuju na to da je vakcinisanje jedini način na koji možemo da promenimo sliku o panedemiji”, rekao je Filipče novinarima u Probištipu.

Ministar zdravlja Severne Makedonije je istakao da je obuhvat vancinacije u Probištipu, Štipu, Bitolju i Ohridu iznad 50 odsto stanovništva i da tamo nema takvog pritiska na bolnice kakav je u gradovima gde je obuhvat vakcinacije manji.