Poplave: U Lučanima mirnije, voda se povlači u Arilju, dežura se u Čačku…

0
Osecina, 26.06.2020. - Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrasnjih poslova, usled obilnih padavina, 24 casa dnevno su u pripravnosti i nadziru sve vodotokove, pruzaju pomoc stanovnistvu i evakuisu gradjane Srbije u svim ugrozenim opstinama. Tokom danasnjeg dana, proglasena je vanredna situacija u gradu Loznica, opstinama Mali Zvornik, Krupanj, Osesina, Mionica, Lucani i na delu opstina Ljubovija, Kosjeric i Arilje. (BETAPHOTO/MUP SRBIJE/MO)

Reka Bjelica, koja je juče napravila velike probleme u lučanskoj opštini, polako se povlači i od jutros je ponovo u svom koritu. Vodostaj te reke bio je viši od osam metara, što je više nego u majskim poplavama 2014. godine, prenosi RTS.

Najvećih problema bilo je u mestima Viča i Guča, gde je, prema procenama, poplavljeno oko 150 kuća. Reka je napravila probleme na putevima i mostovima, mestimično ima i odrona i klizišta.

U Lučanima je na snazi vanredna situacija, kao i u Gornjem Milanovcu gde se situacija stabilizuje.

Veliki poplavni talas prošao je i kroz Čačak, gde su pripadnici civilne zaštite i volonteri postavljali džakove na gradskoj plaži.

Vodostaj Zapadne Morave je u blagom porastu, a dežura se i kod reke Čemernice na kritičnim tačkama, kako bi se sprečilo izlivanje.

Кiša je prestala, a voda se povlači u Arilju, javlja dopisnica RTS-a.

Tek treba da se utvrdi šteta u domaćinstvima, ali i na poljoprivrednim kulturama, malinjicima.