Poplave u Evropi: Najmanje 133 stradalih u Nemačkoj i Belgiji, pogođene i Holandija, Švajcarska i Luksemburg…

0

Broj žrtava katastrofalnih poplava u zapadnoj Nemačkoj i Belgiji popeo se na više od 133, saopštile su lokalne vlasti.

Hitne službe su nastavile potragu za stotinama osoba koje se još uvek vode kao nestale, preneo je Gardijan.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je “šokiran” koliku štetu su izazvale popalve i obećao podršku porodicama stradalih, kao i gradovima koji se suočavaju sa značajnom štetom.

“U ovom času potreba naše zemlje je da budemo ujedinjeni. Važno je da pokažemo solidarnost sa onima kojima je poplava oduzela sve”, rekao je Štajnmajer.

Vlasti nemačke pokrajine Rajna-Palatinat saopštile su da su u toj pokrajini evidentirane 63 žrtve, uključujući najmanje 12 štićenika ustanove za pomoć osobama sa invaliditetom, dok je susedna Severna Rajna-Vestfalija utvrdila da su u toj pokraijini stradalo najmanje 43 osobe.

Zvaničnici su upozorili da bi brojke mogle da budu mnogo veće. Sudbine više od 1.000 osoba i dalje nije poznata, mada su napori za stupanje u kontakt ograničeni zbog oštećenja telefonskih mreža.

Belgijska ministarka unutrašnjih poslova Anelies Verlinden rekla je da je broj stradalih u zemlji porastao na 20, dok se još 20 osoba vodi kao nestalo.

Većina žrtava je pronađena oko grada Liježa, u kom živi oko 200.000 ljudi. Uprkos naredbi za evakuaciju stanovnika centralnih okruga i područja koja se graniče sa rekom Meza, deo stanovnika nije napustio svoje domove.

Vodostaji Meze i njenih pritoka i dalje su na “kritičnom nivou”.

Vojska je raspoređena u četiri od deset provincija u Belgiji, u cilju pružanja pomoći tokom spasilačkih akcija i evakuacije, zajedno sa timovima spasilačkih službi iz Belgije, ali i Italije i Francuske.

Stanovnici nekih gradova, uključujući odmaralište Spa, koje je pod vodom već tri dana, bili su smešteni u šatorima.

Poplavama su pogođene i Švajcarska, Luksemburg i Holandija, ali u tim zemljama za sada nisu prijavljene žrtve.

(Gardijan, Beta)