Ponovo se uvode propusnice za vakcinisane zbog rasta broja zaraženih u Izraelu

0

(Beta-AFP) – Izraelski takozvani korona virus kabinet, zadužen za borbu protiv širenja zaraze, predložio je danas da se ponovo uvedu propusnice za dogadjaje kojima prisustvuje više od 100 ljudi.

Ta mera je predložena zbog porasta broja novozaraženih, ali će stupiti na snagu u četvrtak naredne nedelje pod uslovom da je odobri Vlada Izraela.

Zelena propusnica uvedena je protekle zime da bi se, izmedju ostalog, stanovništvo podstaklo da primi vakcinu, ali je početkom juna ukinuta posle uspešne kampanje imunizacije zahvaljujući kojoj je drastično smanjen broj zaraženih i obolelih od kovida-19 u bolnicama.

U Izraelu se medjutim proteklih nedelja beleži dnevno i preko 1.000 novih slučajeva zaraze, deset puta više nego pre mesec dana.

Broj hospitalizovanih pacijenata u ozbiljnom stanju je i dalje je mali, 72, u zemlji sa 9,2 miliona stanovnika, sudeći po podacima Ministarstva zdravlja.

Na osnovu plana korona virus kabineta samo potpuno vakcinisani i oni koji su se oporavili od kovida-19 te oni koji pokažu negativan PCR test, će moći da idu na dogadjaje u zatvorenom i otvorenom prostoru sa više od 100 ljudi.

Propusnica će dakle biti potrebna za sportske i kulturne dogadjaje, teretane, restorane konferencije turistička mesta, sinagoge, crkve i džamije.

Uz to je predloženo da se Velika Britanija, Turska, Gruzija i Kipar dodaju na listu takozvanih crvenih zemalja što znači da je u njima rizik od zaraze visok i da se Izraelcima zabrani da u njih putuju.

Svi nevakcinisani putnici koji stižu u Izrael moraće da budu u samoizolaciji sedam dana.

Izrael je jedna od prvih zemalja koja je započela veliku kampanju vakcinacije sredinom decembra prošle godine na osnovu dogovora sa farmaceutskim gigantom Fajzerom koji joj je brzo isporučio milione doza u zamenu za podatke o efektima vakcine razvijene zajedno sa kompanijom Biontek.

U Izrael je u sredu zabeležno 1.336 slučajeva zaraze, a stopa pozitivnosti testova je bila 1,74 odsto.

Medju zaraženima je 52 odsto potpuno vakcinisanih i 38 procenata 18-godišnjaka i mladjih, preneli su izraelski mediji.