“Ponovo se radi od kuće, zatvaraju škole i uvodi karantin…”: Nova odluka izraelskih vlasti nakon naglog rasta broja novozaraženih

0
Foto: Profimedia

Izrael će u narednim nedeljama najverovatnije ponovo uvesti karantin, nakon što je ministarstvo zdravlja u petak prijavilo 4.038 novozaraženih koronavirusom.

U pitanju je najveći broj inficiranih u jednom danu od početka pandemije i četvrti dan zaredom u kom je zabeležen rekordan broj novih slučajeva, prenosi Jutarnji list.

Vladin štab za borbu protiv pandemije koronavirusa u četvrtak je doneo odluku o uvođenju dugoročnog plana, koji će se odvijati u tri faze, uključujući i nacionalni karantin, piše u zajedničkom saopštenju kancelarije premijera i ministarstva zdravlja.

U prvoj fazi, građani neće moći da se udaljavaju od svog stana ili kuće duže od 500 metara. Takođe, biće zatvorene škole, vrtići, prodavnice i restorani.

Prema medijiskim izveštajima, pomenute mere će se uvesti pre jevrejskog novogodišnjeg praznika Roš Hašane, koji počinje narednog petka i trajaće dve nedelje.

Takođe, u drugoj fazi biće ograničena masovna okupljanja i kretanje između gradova, dok će škole, restorani i marketi ostati zatvoreni.

Učenici od petog razreda će nastavu pohađati onlajn, a građanima se već sada preporučuje da rade od kuće.

Do ponovnog ublažavanja mera doći će ako se stopa rasta broj novozaraženih smanji, prenose izraelski mediji.

Podsetimo, Izrael je nakon početnog uspeha u borbi protiv koronavirusa, najviše zbog uvođenja strogih mera, sprečio širenje zaraze. Međutim, nakon ublažavanja , broj novozaraženih se dramatično povećao tokom maja, kada je većina ograničenja i zvanično ukinuta.

Izrael je do sada registrovao 146.542 slučajeva COVID-19, dok je od posledica virusa preminulo 1.077 osoba.