Još jedna protestna šetnja održana je u Beogradu, ali za razliku od prethodnih mitinga „1 od 5 miliona“, ova nije počela na Studentskom trgu, već ispred zgrade Vlade.

Okupljanje građana kod zgrade Vlade počelo je u 18 časova.

Nakon intoniranja himne, obratio se glumac Branislav Lečić.

On je na početku pozvao okupljene na minut ćutanja za žrtve bombardovanja Beograda 6. aprila 1941.

U nebo su potom pušteni „Pink“ baloni kao, kako je rečeno, „simboli lustracije“.

Organizatori protesta „1 od 5 miliona“ u Beogradu najavljivali su prethodnih dana da će današnja šetnja završiti ispred zgrade RTV Pink, koju demonstranti nazivaju propagandnom mašinom vlasti.

Ipak, to se nije dogodilo.

Šesti oktobar će sada trajati sve dok ne bude završen, kazao je Branislav Lečić.

On je potom pričao o događaju ispred Skupštine grada u četvrtak.

“Pre dva dana, šef poslaničke grupe opozicije u gradskoj skupštini i još neki poslanici odneli su zahteve gradskim zvaničnicima i doživeli režirani skup. Bila je to klopka koju smo predvideli. Na to nećemo nasesti. Nameravaju da Boška Obradovića proglase za lidera opozicije, pošto su mu već nalepili etiketu fašiste”, rekao je Lečić.

„Mi smo taoci njihovog ludila. Diktator Vučić i njegov megafon Mitrović drhtali su danima zbog dolaska pristojnih ljudi. Tražimo da se sazna ko je platio emitovanje spota protiv Olivera Ivanovića”, nastavio je Lečić.

Ogradili su i mesto slobode na kom smo se okupljali mesecima. I to je razlog za bunt. Sve se radi da se spreči 13. april, poručio je Lečić.

Kolona se potom uputila ka centru grada.

Neki od predstavnika opozicije, poput Marka Bastaća, uklanjali su ograde koje su postavljene zbog radova na Terazijama.

Sa razglasa organizatori pozivaju opozicione lidere da uzmu „barikade“ i oslobode Kolarčevu a da potom ograde “Vesićevu skupštinu”.

Lideri opozicije uprtili su ograde i zaputili se Kolarčevom i Dečanskom.

Na čelu protestne kolone bili su transparent „Jedan od pet miliona“ i kamion sa ozvučenjem, a odmah iza su lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Boško Obradović, Borko Stefanović, Janko Veselinović i Nikola Jovanović.

Protestna kolona potom je stigla do platoa ispred Starog dvora, gde okupljeni uzvikuju: „Vesiću, lopove“, „Vučiću, leči se“ i „Vučiću, gotov si“…

Okupljenima se obratio predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, kao i šef poslaničke grupe SZS Nikola Jovanović. Naredni, veliki protest, zakazan je za 13. april u 15 časova ispred Starog dvora.

Tenzije su pred novi protest bile dodatno podignute nakon događaja ispred Skupštine grada u četvrtak.

Podsetimo, prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su dopunjavani.

Traženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Sa protesta je zatražena i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića, kao i ministra zdravlja Zaltibora Lončara.

Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Sa jednog od protesta upućen je i poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana.

Posle tog zahteva više opozicionih stranka i organizacija ponudilo je građanima „Sporazum sa narodom“ odnosno predlog mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad aktuelnom vlašću na čelu sa Vučićem.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, među kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac, Aranđelovac, Topola, Kraljevo, Leskovac, Valjevo…
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.