Ponovo će se dodeljivati “nacionalne penzije”: Najviše 20 dobitnika godišnje

0
Foto: Profimedia

Na sednici Vlade danas je usvojena Uredba o bližim uslovima i načinu dodele priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, čime su se stekli uslovi da nakon sedmogodišnje pauze bude raspisan konkurs za dodelu tog prestižnog priznanja.

Tim podzakonskim aktom uređuju se bliži uslovi i način dodele priznanja zaslužnim umetnicima, odnosno stručnjacima u kulturi za vrhunski doprinos umetničkom stvaralaštvu i kulturnom životu Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

O budućim dobitnicima, kako je navelo ministarstvo, odlučivaće sedmočlana komisija sastavljena od uglednih i afirmisanih umetnika i stručnjaka u kulturi, od kojih je jedan predstavnik nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Tokom jedne godine priznanje će moći da dobije najviše do 20 umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi.

Novinu predstavlja i to da će predlagači moći da budu isključivo reprezentativna udruženja u kulturi, a Nacionalni savet nacionalne manjine imaće pravo da predloži jednog umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi, koji je pripadnik nacionalne manjine, navodi se u saopštenju.

(Beta)