Pompeo: “Zvaničnici koji žele da izbegnu odgovornost ograničili su novinarima slobodu kretanja i koristili su pretnje da ne bi bili kritikovani”

0
Profimedia

Američki državni sekretar Majk Pompeo je danas, povodom Svetskog dana slobode štampe i u trenutku pandemije Kovid-19, pozdravio hrabrost i odlučnost nezavisnih medija, apelujući na zvaničnike da prekinu cenzuru.

On je naveo da je važno da novinari budu slobodni da izveštavaju o onome što vide i čuju i da otvoreno iznesu svoje mišljenje.

“Čujemo da neke vlade namerno šire dezinformacije, cenzurišući tačne i korisne informacije i agresivno ograničavajući mogućnost nezavisnih novinara da služe javnosti”, rekao je Pompeo, saopštio je Stejt department. 

Pompeo je naveo da su novinari hapšeni zbog izveštavanja, a vesti i sajtovi su blokirani jer su novinari imali hrabrosti da ispituju i kritikuju reakcije vlasti na pandemiju Kovid-19. 

“Zvaničnici koji žele da izbegnu odgovornost ograničili su novinarima slobodu kretanja i koristili su pretnje krivičnim kaznama radi suzbijanje izveštavanja o informacijama koje, kako smatraju, kritikuju vlast”, navodi se u saopštenju. 

Američki državni sekretar je uputio apel da se “odmah prekine takva cenzura”. 

“Pozdravljamo hrabrost i odlučnost nezavisnih medija”, navodi se u saopštenju Pompea povodom povodom 3. maja, Svetskog dana slobode štampe.

(Beta)