Pompeo započeo “turneju” po zemljama koje su čestitale Bajdenu: “On je i dalje moj kolega”

0
Profimedia

(Beta-AP) – Američki državni sekretar Majkl Pompeo je danas doputovao u Pariz, na početaku turneje po Evropi i Bliskom istoku koja će biti nezgodna jer su lideri sih sedam zemalja koje će posetiti čestitali Džozefu Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima u SAD.

Cilj njegove turneje je učvršivanje političkih prioriteta administracije Donalda Trampa: antikineske i antiiranske politike, a u znak podrške Izraelu posetiće i naselja za Jevreje na palestinskoj Zapadnoj obali što su prethodni državni sekretari izbegavali. Palestinski zvaničnici su Pompeovu nameru ocenili kao “opasan presedan”.

Prvi čovek američke diplomatije, kao i predsednik Tramp i veći deo njihove Republikanske stranke, nisu priznali rezultate američkih izbora, pa će uobičajena spoljnopolitička pitanja verovatno biti u senci.

Današnji domaćin Pompea, ministar spoljnih poslova Francuske, Žan-Iv Le Drian, primetio je u petak da će na stolu biti “teške teme” – Irak, Iran, terorizam, Bliski istok, Kina.

“Sada Majkl Pompeo jeste moj kolega, do 20. januara, a dolazi u Pariz, primiću ga”, rekao je Le Drian na BFMTV, pominjući datum službenog završetka mandata sadašnje administracije Trampa.

Le Drian je rekao da će u ponedeljak razgovarati s Pompeom koga će primiti predsednik Francuske, Emanuel Makron.

Francuski predsednik, koji je pre četiri dana čestitao Bajdenu, imao je zategnute odnose s Trampom. Obojica su u početku protookoolarnim gestovima nastojala da se zbliže, pa je Tramp bio počasni gost Makronu na vojnoj paradi povodom Dana Bastilje. Ipak Tramp je potom povukao SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma što je bio udarac Makronu.

Sjedinjene Američke Države su napustile i teško postignut nuklearni sporazum sa Iranom, a Pompeo je ove nedelje, pre polaska na turneju poručio da će “destabilizujuće ponašanje Irana” biti jedna od tema razgovora.

Po dolasku u Francusku, Pompeo je danas diplomatski kurtoazno konstatovao da je Francuska “najstariji prijatelj i saveznik” SAD.

On je kao teme razgovora u Parizu naveo i borbu protiv terorizma i verske slobode – pitanja izuzetno važna za Francusku gde su se poslednjih dogodila tri teroristička napada u kojima su ubijene četiri osobe, povezana s nedavnim objavljivanjem karikatura islamskog proroka Muhameda.

Zbog Makronovog stava tim povodom da Francuska poštuje slobodu izražavanja, uključujući pravo na karikature, u muslimanskim zemljama su izbili masovni protesti.

Posle Francuske, Pompeo putuje za Tursku, Gruziju, Izrael, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar i Saudijsku Arabiju. Lideri svih tih zemalja su čestitali Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima.

Pored Francuske, trnovite odnose s Trampovom administracijom imali su i Turska, Gruzija i Katar, te nije jasno da li će Pompeo planira nastupe u javnosti s bilo kojim od njihovih lidera, ili konferencije za štampu.

Uz to, pošto Pompeo ima leden odnos prema novinarima, ne zna se da li je uopšte planirano da tokom turneje odgovara na njihova pitanja.

Odnosi američke administracije s Turskom posebno su zategnuti jer je ona kupila ruski sistem protivraketne odbrane. Pompeo se u Istanbulu iduće nedelje neće sastati s državnim zvaničnicima, već s verskim, da bi istakao svoje zalaganje za verske slobode.

Pridržavajući se Trampovog odbijanja da prizna poraz i njegove naredbe državnim službama da ne sarađuju s Bajdenovim timom, Stejt department, po zvaničnicima upoznatim s tim, ne omogućava Bajdenu ni telefonske razgovore sa stranim liderima, niti mu prenosi njihove čestitke i druga dokumenta što je uobičajeno radio za novoizabrane predsednike.

Pompeo je u utorak rekao novinarima da će nastaviti da radi kao da nikakve promene nema. “Ja sam državni sekretar”, rekao je on. “Stižu mi pozivi iz celog sveta. Ovi ljudi prate naše izbore. Oni shvataju da je u toku pravni postupak za koji je potrebno vreme”.

Ipak, njegov francuski kolega i domaćin Le Drian je prošle nedelje u Kairu izjavio da će “sarađivati s novim predsednikom SAD i njegovim timom u okviru novih transatlantskih odnosa koje moramo postaviti na nove temelje”.