Pompeo: “Sjajan potez predsednika Vučića. Najava Srbije da Hezbolah označi kao terorističku organizaciju pozitivan korak”

1
Beta - AP Photo/Patrick Semansky

(Beta) – Sjedinjene Američke Države pozdravljaju najavu Srbije da proglasi Hezbolah za terorističku organizaciju, saopštio je danas Stejt Department, na čemu se zahvalio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Najava Srbije da će označiti Hezbolah kao terorističku organizaciju u celini je još jedan značajan korak koji ograničava mogućnosti ove iranske terorističke grupe da deluje u Evropi”, navodi se u saopštenju Stejt Departmenta koji je potpisao državni sekretar Majkl Pompeo.

“Ova važna akcija najavljena je kao deo istorijskih obaveza koje je predsednik Tramp obezbedio sporazumom o ekonomskoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, zajedno sa koracima koje obe države preduzimaju kako bi pomogle u uspostavljanju mira na Bliskom istoku”.

“Nema sumnje da se evropske operacije Hezbolaha ruše kao domine, ali on nastavlja sa planiranjem terorističkih napada, nabavkom vojne tehnologije i prikupljem preko potrebnih sredstva. Nedavni potezi Nemačke i Litvanije protiv Hezbalaha prate akcije koje su prošle godine preduzele Velika Britanija i Kosovo”, dodaje se.

“Sjedinjene Države i dalje pozivaju Evropsku uniju i evropske države da u celini proglase Hezbolah terorističkom organizacijom ili ga zabrane i priznaju da je on u osnovi teroristička organizacija, bez obzira na razlike između takozvanog “vojnog” i “političkog” krila. Pozivamo sve zemlje u Evropi i drugde da preduzmu svaku akciju kojom mogu da spreče operativce Hezbolaha, njene rekrutere i finansijere da deluju na njihovim teritorijama”, zaključuje se u saopštenju Stej Departmenta.

Pompeo je posebno, na Tviteru, pozdravio ovaj potez.

“Najava Srbije da će označiti Hezbolah kao terorističku organizaciju u celini pomaže dalje ograničavanje mogućnosti te terorističke grupe da prikuplja sredstva i da deluje u regionu. Sjajan potez predsednika Vučića”, napisao je Pompeo u svom tvitu.

Vučić se, takođe na Tviteru, zahvalio Pompeu i poručio da će Srbija nastaviti da teži miru i stabilnosti.

“Budite sigurni, dragi prijatelju da ostajemo čvrsti u težnji za mirom i stabilnošću, doprinoseći tako globalnoj bezbednosti” napisao je Vučić na Tviteru.

1 KOMENTAR

  1. “Сјајна” вест и за све српске војнике, учеснике у мировним мисијама, да “пакују кофере”.

Comments are closed.