Američki državni sekretar Majk Pompeo je optužio generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa da ga je „kupila“ kineska vlada, pišu danas britanski dnevnici Tajms i Dejli telegraf (DT).

Šef američke diplomatije je to rekao juče u Londonu na sastanku s britanskim poslanicima, zatvorenom za medije, te se britanski dnevnici pozivaju na izvore.

Prema tim izvorima, Pompeo je ocenio da su neuspesi SZO, organizacije koja je, kako smatra, više „politička“ nego organizacija zasnovana na nauci, doveli do „smrtnih ishoda“ u Britaniji.

„Kad su stvari počele da se pomeraju, u najvažnijem trenutku, kada je došlo do pandemije u Kini, doktor Tedros koga je … kupila kineska vlada, ne mogu više da kažem, ali mogu to da kažem na osnovu čvrstih informacija, postignut je dogovor“ povodom izbora Tedrosa na čelo SZO, rekao je Pompeo – prenosi Dejli telegraf.

Po tom listu, Pompeo je rekao da je „postojao dogovor oko tog izbora“. „I kada su stvari počele da se pomeraju, imate mrtve Britance zbog dogovora koji je sklopljen“, dodao je on.

Pompeo je to rekao na sastanku u organizaciji britanske analitičke grupe Društvo Henri Džekson koju Tajms opisuje kao tvrdu struju prema Pekingu.

„SZO nije upoznata s takvim izjavama, ali odbijamo svaki napad ad hominem i neosnovane tvrdnje“, rekao je za Dejli telegraf jedan portparol te organizacije UN.

Pre dve nedelje su SAD pokrenule proceduru povlačenja iz SZO zato što su nezadovoljne njenim upravljanjem pandemijom korona virusa.

(Beta)

Komentar(1)

  1. Eto!
    22. јул 2020. 15:58

    I da je tacno, bolje kineska nego Tramp. Kod Kineza se bar zna neki red!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.