Pompeo: Sada smo već sigurni da Rusija stoji iza hakerskog napada na SAD

0
Profimedia

(Beta-AFP) – Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je sinoć da je Rusija vrlo verovatno iza velikog sajber napada koji je pogodio SAD i ciljeve u drugim zemljama.  

“To je bio vrlo veliki poduhvat, mislim da sada možemo dosta jasno da kažemo da su se Rusi angažovali u toj aktivnosti”, rekao je Pompeo u emisiji sa političkim komentatorom Mrkom Levinom “Mark Levin šou”.

Pompeo je ocenio da se radi o velikoj operaciji koja se sastoji u korišćenju softvera da bi se ušlo u “sisteme američke vlade”.

Rusija je energično demantovala da je uključena u taj slučaj.

“Rusija ne sprovodi ofanzivne operacije u sajber prostoru”, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

Obim sajber napada se stalno proširuje kako se otkrivaju nove žrtve, van SAD, i oživljavaju strahovanja od rizika od špijunaže.

Republikanski senator Marko Rubio, predsednik Obaveštajne komisije u Senatu, rekao je juče da se radi o velikom sajber napadu koji je verovatno još u toku.

Američka vlada je tek prošle nedelje otkrila postojanje tog sajber napada koji je počeo u martu, ako ne i ranije, prenosi Frans pres.

Američke vlasti izrazile su u četvrtak zabrinutost zbog upada u računarske sisteme u SAD i širom sveta za koje zvaničnici sumnjaju da su ih izveli ruski hakeri, a Agencija za sajber bezbednost upozorila je na “ozbiljan” rizik za vladu i privatne mreže.

Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturu (CISA) nije saopštila u koje agencije ili infrastrukturu je izveden upad niti koje su informacije uzete prilikom hakovanja koje je, kako je prethodno rečeno, počelo u martu. Agencija je navela da je bilo teško otkriti upad i da neće biti lako ukloniti softver koji je ubačen u računarske sisteme.

Majkrosoft je u četvrtak saopštio da je obavestio više od 40 svojih klijenata pogođenih softverom koji su koristili hakeri, ukazujući da to može da im omogući nesmetan ulaz u mreže žrtava.

“Oko 80 odsto tih klijenata se nalazi u SAD, ali našim radom smo takođe identifikovali u ovoj fazi žrtve u više drugih zemalja”, rekao je predsednik Majkrosofta Bred Smit, na blogu firme. Žrtve su identifikovane u Kanadi, Meksiku, Belgiji, Španiji, Velikoj Britaniji, Izraelu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Smit je rekao da je sigurno da će broj žrtava i pogođenih zemalja nastaviti da raste što stvara “ozbiljnu tehnološku osetljivost za SAD i svet”. Smit je rekao da se “ne radi o običnoj špijunaži čak i za elektronsku eru”.

Iako je senator Rubio ocenio da je neka strana sila iza tog “strpljivog, sofitisticiranog i dobro finansiranog čina” on nije išao dalje da izrazi sumnju o kojoj zemlji se radi.

Međutim sumnje stručnjaka za sajber bezbednost su upućene ka Moskvi.