Pompeo odbio da prihvati Bajdenovu pobedu: “Tranzicija će proći glatko, na drugu Trampovu administraciju…”

0
Profimedia

Državni sekretar Majk Pompeo odbio je da prihvati izbornu pobedu Džoa Bajdena kao izabranog predsednika Sjedinjenih Američkih Država i rekao da će “tranzicija vlasti proći glatko, ali na drugu Trampovu administraciju”, prenosi CNN.

On je, upitan da li se Stejt depratment priprema za saradnju sa Bajdenovim timom za tranziciju vlasti, rekao da će “uslediti nesmetan prelezak vlasti na drugu Trampovu administraciju”.

“Tako je, svet posmatra šta se događa. Izbrojaćemo sve glasove, a kada se proces završi, nova Trampova administracija će biti izabrana. Postoji proces, ustav to priličino jasno postavlja”, rekao je Pompeo.

“Svet bi trbalo da bude uveren da će tranzicija vlasti, koja je neophodna da bi Stejt department bio funkcionalan i uspešan kao danas – sa predsednikom na funkciji 20. januara, minut posle podne – takođe biti uspešna”, dodao je Pompeo.

Pompeo nije želeo da komentariše da li je bilo izborne prevare, a dokazi o široko rasprostranjenoj prevari na izborima ne postoje, piše CNN.

Međutim, državni sekretar je istakao da “svakodnevno prima pozive iz celog sveta i da ljudi svuda prate američke izbore, kao i da razumeju da postoji pravni postupak za koji je potrebno vreme”.

“Trebalo nam je 37 dana na izborima 2000. godine, a tada smo imali uspešnu tranziciju”.

“Uveren sam da ćemo računati i moramo računati svaki legalni glas. Takođe, moramo biti sigurni da svaki ilegalni glas ne bude uračunat. To ćemo morati da ispravimo, a kad to budemo uradili, bićemo u dobroj poziciji”, zaključio je Pompeo.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500